Olomouc zlepší průjezdnost města. Díky chytré elektronice

Zrychlit provoz v centru města chce olomoucká radnice ještě do konce letošního roku. Zařídit to má nový chytrý řadič za milion korun. Ten bude umístěn na třídě Svobody a sám vyhodnotí, kde auta už dlouho čekají.

Na komunikaci se dnes tvoří dlouhé kolony. „Projet třídu Svobody a nestát na červené – to prakticky nejde. Nejhorší je to pak v odpolední špičce. Auta tu někdy čekají až dvacet minut. Vše by se mělo ještě letos změnit,“ zjistil redaktor České televize Jan Horák.

Nový řadič bude totiž umět komunikovat s ostatními semafory. Řidičům by tak měl zajistit zelenou vlnu, během které projedou centrum města.

  • Řadič signalizačního světelného zařízení je v podstatě počítač, který celou křižovatku řídí. Při optimálním nastavení a koordinaci s okolními křižovatkami díky technologii GSM je pak například schopný vytvořit tzv. zelenou vlnu, díky čemuž může být provoz mnohem plynulejší.

„Propustnost křižovatky třídy Svobody a ulice Aksamitova je dlouhodobým problémem. V rámci vzájemně koordinovaného úseku křižovatek na třídách Svobody a 17. listopadu totiž řadič této křižovatky nedokáže komunikovat s zařízeními na ostatních křižovatkách,“ uvedl primátor Antonín Staněk (ČSSD).

V obou směrech se kvůli tomu před křižovatkou třídy Svobody a ulice Aksamitova tvoří kolony a výjimkou nebývá ani úplně ucpaný úsek od křižovatky s Havlíčkovou ulicí.

Ačkoli díky těmto a podobným úpravám ve městě dojde k výraznému zlepšení dopravní situace a plynulejšímu provozu, současný stále se zvyšující trend nárůstu individuální dopravy nám neumožňuje tato kritická místa vyřešit stoprocentně.
Aleš Jakubec
náměstek primátora

Podle náměstka primátora Aleše Jakubce (TOP 09) se díky tomu průjezdnost zlepší, ale ani pak nebude dopravní situace v Olomouci zcela ideální. „I z toho důvodu zpracováváme Plán udržitelné městské mobility, který bude dalším stupněm v řešení dopravní situace v Olomouci,“ dodal.

Dopravní situace v okolí olomoucké tržnice se zhoršila opravou okolních silnic. Momentálně se to týká ulice Velkomoravské. V příštím roce pak budou život řidičům komplikovat opravy mostů na Masarykově a taky Komenského třídě. S ohledem na jejich plánované uzavření kvůli realizaci protipovodňových opatření nelze ani v následujících letech čekat ulehčení dopravní situace.