Obyvatelé Ústí nad Labem nechtějí další hypermarket

Ústí nad Labem - V centru Ústí nad Labem by měl vzniknout nový hypermarket. Místní lidé s tím ale nesouhlasí a proti stavbě sepsali petici. Bojí se, že by obchodní centrum ohrozilo jejich domy.

Soukromý investor chce hypermarket s dalšími obchody postavit v centru města poblíž areálu Spolchemie. Podle iniciátora petice Dušana Osleje (SZ) je hypermarketů v Ústí nad Labem dost a v centru města by už další být neměly. Další argument uvádí Jiří Binder: „Podle našich informací má být objekt toho hypermarketu umístěn zhruba dva metry od našich oken do výše tří poschodí.” Primátor města Jan Kubata (ODS) žádný důvod, proč by stavba neměla být realizována, nevidí.

Odpůrcům stavby vadí také to, že by se obchodní centrum dotklo i staré zástavby. Podle Dušana Osleje mají hodnotu především proto, že v Ústí nad Labem zůstalo velice málo starších objektů. Náměstek primátora Jana Řeřicha (ODS) tvrdí, že domy jsou ve velmi špatném stavu.

Organizátoři protestu budou sbírat podpisy minimálně do konce února, petici pak předají ústeckému primátorovi. Ten se ale domnívá, že je zcela zbytečná. Říká, že investor chce stavět na soukromých pozemcích a město jen vydalo územní rozhodnutí.