Nemocnice Frýdlant může znovu operovat. Sály byly od listopadu zavřené kvůli otravám pacientů

Frýdlantská nemocnice může opět operovat. Rozhodla o tom Krajská hygienická stanice (KHS) Liberec, podle její mluvčí proběhla v nemocnici kontrola a znovuotevření operačních sálů nic nebrání. Nemocnice Frýdlant první operaci naplánovala už na příští týden. Loni v listopadu zde došlo k otravám devíti pacientů. Od té doby byly operační sály zavřené.

Koncem loňského listopadu se u devíti odoperovaných pacientů objevily příznaky otravy krve. Krajští hygienici soudí, že by se to nemělo opakovat. „Na základě inspekcí jsme nenašli nic, co by operacím bránilo. Teď už záleží jen na samotné nemocnici, kdy provoz obnoví a kdy si začnou objednávat pacienty,“ uvedla mluvčí KHS Zuzana Balašová. 

Samotná nemocnice nařízení vítá. Po více než dvou měsících uzavřených sálů chce provoz obnovit co nejrychleji. „Plánujeme otevření sálů a zahájení operací na příští týden,“ potvrdila mluvčí Nemocnice Frýdlant Dita Fuchsová.

Všichni pacienti, kteří měli příznaky otravy krve, podstoupili ve Frýdlantě operaci v jednom týdnu a na jednom sále. Podle vedení nemocnice nenastala chyba u personálu, protože jednotlivé zákroky prováděli různí zdravotníci. Pacienti s otravou byli převezeni do nemocnic v Liberci a Jablonci, kde potřebovali intenzivní péči. Ženu, která byla v nejvážnějším stavu, propustili v lednu.

Příčina otrav se zatím nenašla, případ šetří policie

Testy zatím neprokázaly žádnou příčinu otrav. V jedné lahvičce s anestetikem Propofol se našla bakterie, která může vyvolat zápal plic, zánět nebo otravu krve. V krevním vzorku jednoho z postižených pacientů hygienici našli stopy stejné bakterie. Jak se nakazili všichni pacienti, ale stále není jasné. Okolnosti otrav vyšetřuje policie. Její mluvčí Vlasta Suchánková sdělila ČT, že si vyšetřovatelé vyžádali několik znaleckých posudků. Závěry ale budou až za několik měsíců.

Frýdlantská nemocnice už od loňského léta neposkytuje pohotovostní službu a omezila i další akutní péči. Od června tohoto roku by vedení nemocnice měla převzít Krajská nemocnice Liberec. Vyplývá to z memoranda, které podepsalo město Frýdlant, Nemocnice Frýdlant, Liberecký kraj a Krajská nemocnice Liberec. Podle místostarosty Frýdlantu Jiřího Stodůlky je ale budoucnost zařízení v ohrožení. Proto město v současné době připravuje právní kroky, na základě kterých můžou provozovateli nemocnice vypovědět nájemní smlouvu.