Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava se znovu odkládá. Podle odborů se situace jen tak nezmění

Návrat zaměstnanců hutního podniku Liberty Ostrava se opět odkládá – firma ho odsunula už pošesté. Odbory neočekávají, že se situace v dohledné době změní a lidé se vrátí zpět do provozů. Nyní z podniku pracuje asi tisíc lidí, část z nich jsou administrativní pracovníci, uvedl odborový předák Liberty Ostrava Petr Slanina. Doma jsou zaměstnanci od 22. loňského prosince, protože většina provozů v huti stojí. Liberty se totiž dosud nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Odbory dostaly příslib, že zaměstnanci dostanou výplaty.

„Aktuálně situace vypadá stejně, jako byla v minulém týdnu. Teď se připravuje ještě středojemná válcovna, kde by se měly válcovat nějaké tyče. Jinak je situace prodloužená o týden. Z korporátu máme přislíbeno, že budeme mít finance na proplacení výplat,“ sdělil Slanina.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Většina jejích zaměstnanců, stejně jako zaměstnanci jejího dodavatele energií Tameh Czech (dohromady okolo šest tisíc lidí), je doma. Huť je bez energií, Tameh jejich dodávky zastavil.

Do práce v huti chodí celou dobu jen lidé, kteří pracují na nezbytné údržbě. Celkem jde asi o čtyři sta zaměstnanců. Před časem se k nim přidalo zhruba dvě stě pracovníků z provozů výroby pásů a důlních výztuží, které se podařilo napojit na dodávky tepla od společnosti Veolia Energie. Dalších zhruba čtyři sta lidí jsou podle Slaniny pracovníci administrativy, kteří ale pracují z domova.

Slanina nemá signály, že by se blížila dohoda

Slanina také uvedl, že do středojemné válcovny by mohlo nastoupit asi tři sta lidí. Očekává, že by se tak mohlo stát přibližně do dvou týdnů. „Tato válcovna se napojila na Veolii, takže také bude vyhřívaná, je přepojená na zemní plyn, takže pece lze provozovat,“ dodal odborový předák. Podle něj se navíc musí počkat i na dovoz materiálu, z něhož se bude válcovat.

Zároveň připomněl, že pokud by se huti podařilo dohodnout se společností Tameh Czech, mohly by pominout překážky na straně zaměstnavatele a lidé by se mohli vrátit do práce. Obnovení výroby by ale i po domluvě s Tamehem trvalo podle Slaniny minimálně dva, spíše tři týdny.

Nicméně odbory nemají žádné signály o tom, že by se situace v podniku mohla výrazně změnit. „Nevidím žádné praktické věci, které by směřovaly k tomu, že se blížíme k dohodě s Tamehem. Jsme každý týden ubezpečováni, že jednání probíhají, v pondělí zaznělo, že probíhají v nějaké větší míře, ale nakolik je to fakt, že to někam spěje, nedokážu z těchto prohlášení vydedukovat," řekl Slanina.

„Smlouvy na dodávky energií jsou nevýhodné a v podstatě to potápí celou huť. Ceny byly nastaveny tak, že to nebylo akceptovatelné. Je složité změnit dodavatele. Tameh je tak klíčový, že bez toho to nepojede,“ upozornil ve vysílání ČT24 předseda odborů na rourovně v Liberty Ostrava Petr Zegzulka.

Petr Zegzulka hovořil o situaci v huti Liberty Ostrava (zdroj: ČT24)

Mluvčí podniku Kateřina Zajíčková informovala o tom, že do poloviny února by mělo dojít k napojení zemního plynu k novému parnímu generátoru, který umožní bezpečný restart koksárenských baterií. „Nadále se snažíme co nejefektivněji řídit naše cash flow, do čehož spadá například i prodej momentálně nevyužitých zásob našeho koksu a šrotu. Získáme tak finanční prostředky pro naše aktuální podnikatelské aktivity. Potřebné množství zásob vstupních surovin bude zajištěno při rozjezdu vysoké pece. Pokračujeme v jednáních s dodavateli a partnery o nákupu vstupních polotovarů pro válcovací tratě,“ popsala aktuální stav na huti.

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. Liberty a Tameh se přou o ceny a placení prakticky hned od prodeje huti skupině Liberty.