Náchod opravil prameník minerálky Idy, chutná však jinak a není zatím použitelná k léčbě

Události v regionech: Stále mimo provoz je v Náchodě prameník s minerálkou Ida (zdroj: ČT24)

V Náchodě měla po osmi letech opět začít téct minerálka Ida. Neteče. Vyšlo najevo, že voda nemá své původní složení. Podle hydrologů se to změní až po mnoha týdnech po odčerpání povrchových zásob. Město počítá s tím, že až to bude možné, nabídne minerálku z prameníku zdarma. V náchodských obnovených lázních by se měla používat hlavně ke koupelím.

Prameník Idy se zavřel před osmi lety, když se zjistilo, že je ve vodě nadlimitní množství arzenu. Této látky ji sice zbavuje nová úpravna, jenomže kdo měl v poslední době příležitost Idu ochutnat, konstatoval, že to není ono. „Je trošku jinačí, než bývávala,“ zhodnotil ji Vladimír Matouš, který běloveskou minerálku pil celé dětství.

Pro Náchod je ale zásadní ne chuť, nýbrž nepoužitelnost vody k léčebným účelům. „Voda by měla být primárně k lázeňským kúrám, ke koupelím,“ podotkl místostarosta Jan Čtvrtečka (SOCDEM). Město získalo po čtvrtstoletí do vlastnictví původní běloveské lázně a má také povolení využívat státní vrty. Nejprve je ale potřeba vrátit vodě správné složení. Potíž je v nesprávném poměru minerálů a obsahu oxidu uhličitého. Je to kvůli dlouhé odstávce a z ní vyplývající vysoké hladině podzemní vody.

Podle odborníků je možné Idě vrátit původní složení, ale nebude to hned. Je potřeba odčerpat vyšší vrstvy vody. „Víme, kam se asi máme dostat. Bude to trvat ne dny, ale spíš mnoho týdnů,“ avizoval hydrogeolog Libor Michele.

Ida v minulosti dělala Náchodu dobrou reklamu. Bývaly doby, kdy se po celé republice prodávala stáčená, ale hlavně lákala do městských lázní. „Samotné koupele sloužily při léčení různých neduhů – pohybového aparátu, zároveň i na vnitřní očistu těla. Dá se říct, že minerálka Ida byla opravdu univerzální,“ míní historik Richard Švanda.

Že by se minerálka začala opět stáčet, město neplánuje – k tomu není podle radnice dostatečná vydatnost vrtů. Zatím ale neumožňuje ani přijít si vodu načerpat do opraveného prameníku. Podle místostarosty Čtvrtečky je sice již možné odběr umožnit, ale město s otevřením prameníku ještě nějaký čas počká – dokud se chuť Idy co nejvíc nepřiblíží té, kterou si mnozí stále pamatují.