Metanol stále zabíjí, muž ze Žďárska je už 52. obětí

Nové Město na Moravě - Osmapadesátiletý muž ze Žďárska v pátek večer zemřel na následky otravy metanolem. Závadný alkohol pil u svého známého, jehož syn ho koupil v únoru od sedmatřicetiletého muže. Policie ho tento týden zadržela a obvinila pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami, hrozí mu až osm let vězení. Od září 2012 metanol v Česku zabil už 52 lidí. Policisté nadále varují před nákupem alkoholu nejasného původu. V oběhu jsou možná stále dva tisíce litrů lahví s toxickým metanolem.

Kvůli otravě metanolem zemřel další člověk (zdroj: ČT24)

Zadržený muž podniká v zemědělství. Letos v únoru prodal nejméně ve dvou případech balení s patnácti lahvemi vodky s označením Likérky Drak jinému muži do provozovny v obci na Žďársku. „Právě tento alkohol poškozený konzumoval se svým známým, naposledy ještě v sobotu 22. února,“ uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Od neděle pak byl muž hospitalizován v Novém Městě na Moravě. Otrávený pochází údajně z obce Moravec. 

Při domovních prohlídkách na dvou místech na Žďársku v místě trvalého a skutečného bydliště zadrženého muže kriminalisté zajistili velké množství podezřelého alkoholu. "Podařilo se nám zajistit 42 plastových kanystrů o objemu šesti litrů s obsahem vodky jemné a 660 skleněných lahví o obsahu 0,42 litru vodky jemné od výrobce Likérka Drak.

O tomto alkoholu bylo přitom z veřejně přístupných zdrojů všeobecně známo, že se v jeho produkci objevovaly zdravotně závadné lihoviny," uvedl kriminalista Radek Uhlíř. Zajištěný alkohol bude podroben testům na metanol.

Alkohol zadržený u muže ze Ždárska
Zdroj: ČT24/Policie ČR

Metanol je alkohol, který lidský metabolismus mění na formaldehyd a kyselinu mravenčí, které jsou pro člověka silně toxické. Ve větších dávkách způsobuje oslepnutí a smrt. V České republice od září 2012 metanol zabil už 52 lidí, další desítky skončily v nemocnici. Policie stíhá v souvislosti s touto kauzou přes tři desítky lidí.