Liberečtí radní se nakonec vzdali odměn v krajských firmách

Liberec - Kritizovaní radní v Libereckém kraji se vzdali všech svých odměn v krajských firmách. Důvodem jsou podle ních osobní útoky, které údajně v posledních dnech směřují i na jejich rodiny. Oznámil to hejtmanův náměstek Martin Sepp (ČSSD), který za práci v dozorčích radách krajské nemocnice a nové společnosti Silnice LK měl brát 45 tisíc korun měsíčně. Svých odměn se vzdají i jeho straničtí kolegové, radní pro ekonomiku Zdeněk Bursa a radní pro sociální věci Pavel Petráček.

Podle opozičního uskupení Starostové pro Liberecký kraj však může být důvodem policejní vyšetřování. Na základě informací v médiích začali věc prošetřovat kriminalisté, potvrdila České televizi mluvčí policie Ludmila Knopová s tím, že vzhledem k citlivosti věci nebude policie dále nic sdělovat. 

Na jednání zastupitelstva v úterý opozice radní vyzvala, aby peníze do konce listopadu vrátili, protože na ně podle zákona nemají nárok. Jinak v prosinci podají trestní oznámení. „Je to střet zájmů, jde o uvolněné zastupitele a těm podle zákona odměna nenáleží, zákon je ale poněkud bezzubý a žádné sankce v něm nejsou,“ řekl tehdy předseda klubu starostů Martin Půta.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Desetitisíce nejsou nezákonné, přesto je vrátí

Bursa, který za své působení v dozorčích radách Krajské nemocnice Liberec a Silnice LK pobírá měsíčně 60 tisíc korun, tehdy reagoval slovy, že se svých odměn rozhodně nevzdá. „Na nic nečekejte, podejte trestní oznámení, ať rozhodne soud,“ vyzval v úterý opozici radní. Dnes však všichni radní svůj postoj změnili. „Útoky v médiích začaly být velmi osobní a máme signály o možném dopadu na naše rodiny a soukromí, zvažujeme i své další působení v orgánech společností,“ vysvětlil změnu postoje Sepp. Uvedl, že nemá zapotřebí, aby ho někdo označoval za zloděje. Zároveň zdůraznil, že je stále přesvědčen, že se žádného protizákonného jednání nedopustili.

Sepp řekl, že zatím dostal jen 7 000 korun z nemocnice, protože je členem dozorčí rady krátce. „Peníze vrátím a zároveň jsem požádal o zastavení vyplácení dalších odměn, sejít se ještě musí valná hromada, protože si to vyžádá změny našich smluv,“ dodal Sepp. Připustil, že zřejmě ukončí své působení v dozorčí radě nemocnice, ve firmě Silnice LK ale zůstane. „Společnost Silnice LK je nová a teprve začíná pracovat, rád bych to dotáhl do konce,“ vysvětlil. Radní Petráček je však připraven vzdát se míst v dozorčích radách českolipské nemocnice i Silnice LK, radní Bursa své setrvání v krajských firmách zvažuje.

V orgánech krajských firem sedí také další uvolnění radní - náměstek pro rozvoj Vít Příkaský, radní pro zemědělství Jaroslav Podzimek a radní pro zdravotnictví Pavel Novák (všichni ČSSD) a také náměstkyně pro kulturu Lidie Vajnerová (SOS). Nikdo z nich ale odměny nebere. Peníze navíc nebral ani hejtman Stanislav Eichler (ČSSD), který donedávna také působil v dozorčí radě Krajské nemocnice Liberec. „Je třeba si uvědomit, že je to práce navíc a členové dozorčí rady ručí i svým majetkem, za tu zodpovědnost by asi nějaká odměna být měla,“ řekl Eichler. Přesto sám žádnou odměnu nepobíral. „Dělal jsem to dobrovolně,“ vysvětlil.

Martin Sepp a Pavel Petráček
Zdroj: ČT24