Kvůli sněhu byly domácnosti na jihu Čech bez proudu; komplikoval i dopravu

Strakonice - Stovky domácností na jihu Čech zůstávaly během dneška krátkodobě bez proudu. Kvůli silnému větru a velkému množství napadaného těžkého sněhu museli energetici odstraňovat řadu poruch hlavně na nízkém napětí. Desítky výpadků zavinily kmeny padlých stromů či uvolněné větve. Nejdéle nešla elektřina v části Ledenic na Českobudějovicku, kde padající větev utrhla izolátor. ČTK to řekl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

„Bude se zde muset opravit linka, týká se to jednoho úseku. Poruchu se nám podaří dnes odstranit,“ uvedl.

Drtivou většinu výpadků se energetikům podařilo již opravit. Nejvíce práce měli dopoledne na Strakonicku, kde elektřina přestala jít kvůli poruše na lince vysokého napětí mezi středočeskou Březnicí a Mirovicemi na Písecku. Velký výpadek trval asi minutu, situace se však podle mluvčího zklidnila během krátké doby.

Problémy s dodávkami elektřiny byly i na Českobudějovicku a Českokrumlovsku. „Hlavně v oblasti Borovan, Nových Hradů a Ledenic na Budějovicku a na Krumlovsku se to dotklo obcí Holubov a Křemže,“ uvedl mluvčí. Většinou šlo o přerušení dodávek na několik minut.

Počasí přidělalo práci i hasičům, kteří museli odstraňovat ze silnic popadané stromy. Vážnější problémy, například stromy na železnici či škody na majetku ale nezaznamenali.

Husté sněžení komplikovalo dopravu. Na Šumavě napadlo až 40 centimetrů sněhu. Sněžilo i v nižších polohách.