Koupili pozemky, stavět na nich však nemohou

Chrudim – Několik občanů Chrudimi se dostalo do ostrého sporu s radnicí. Koupili pozemky, kde se podle územního plánu mohou stavět domky. Vlastníci pak však zjistili, že stavět nesmí, protože přes parcely vede paprsek vojenské radiové sítě. Majitelé se teď zlobí, že je radnice nevarovala. Úřad ale vinu odmítá.

Jan Božetický za pozemek na Vlčí Hoře nad Chrudimí zaplatil čtyři miliony korun. Chtěl na něm postavit domky pro sebe a příbuzné. Ještě před koupí místo důkladně prověřil v katastru i na odboru územního plánu radnice. „Nebylo mi předloženo nic, co by na daném pozemku omezovalo využití pro výstavbu,“ říká majitel pozemku. Po dvou měsících od koupi se však dozvěděl, že stavět nesmí. Přes pozemky jeho i sousedů vede asi dvacet metrů široký paprsek z vojenské antény. Zjistil to soused, kterému úřad kvůli tomu zamítl žádost o stavbu domku. „Cítím se samozřejmě podveden. Spatřuji v tom způsobení dost velké finanční škody, kterou se budeme snažit potom na městě žádat zpátky,“ říká majitel dalšího pozemku Petr Tlustý.

„Stavebníci měli určitě možnost nahlédnout do územního plánu a zjistit, která ochranná pásma se lokality na Vlčí Hoře týkají,“ říká Sylva Drašnarová, mluvčí MÚ Chrudim. „Město lže, protože já jsem se zúčastnil několika jednání předtím, kde se projednávala změna územního plánu. Nebyla o tom vůbec žádná zmínka,“ dodává Tlustý. 

Armáda nabídla, že postaví pro antény stožár a paprsek zvedne o dvacet metrů výš. Bude to stát dva miliony korun, které armáda odmítá hradit. „Stavebníci požadují, aby finanční náklady neslo město, město nemá pocit, že by pochybilo,“ dodala Drašnarová. Náklady spojené s technickým řešením ale vlastníci pozemků platit nechtějí, protože situaci, ve které se ocitli, nezavinili.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)