Jičínské muzeum patří počítačům z dob normalizace

Jičín - Výpočetní techniku i programy z časů normalizace představuje až do 17. února výstava v jičínském muzeu. Kurátoři zdůrazňují, že některé exponáty jsou určené nejen očím, ale i k praktickému vyzkoušení. Výstava by nevznikla nebýt sbírky a nadšení sběratele Petra Váradiho, který na výstavu zapůjčil velkou část své sbírky.

Pro nahrávání programů a her do počítačů kdysi sloužily kazety. Nutností byl přehrávač. „Když se hra konečně úspěšně nahrála, což nebylo často napoprvé, tak jste mohli začít hrát,“ doplnil počítačový specialista Záviš Jirásek.

Snem snad každého kluka bylo tehdy mít doma některý z počítačů zahraniční výroby. Mezi oblíbené značky patřil například Commodore 64 nebo Atari 800XE.

Commodore 64

Počítač vyvinula v roce 1982 firma Commodore International jako nástupce staršího VIC-20 a v mírně inovované verzi (C64-II) se vyráběl ještě v roce 1993. Podle odhadů se jich za tu dobu prodalo přibližně 17 až 25 milionů kusů. K počítači se prodávalo množství periférií, například 5,25„ disketová mechanika 1541 s vlastním procesorem a pamětí, později menší a lepší 1541-II, 1571 se dvěma hlavami (nebylo nutné disketu obracet), 1581 pro 3,5“ diskety, několik typů kazetových rekordérů, barevný monitor, tiskárna, vše od firmy Commodore.

Atari

Osmibitové počítače Atari začaly modely Atari 400/800. Vybaveny byly procesorem 6502 firmy MOS Technology. Jako displej se používal monitor nebo televizor. Z periferních zařízení se od počátku počítalo s disketovou jednotkou, kterých mohlo být připojeno teoreticky až 8. Po řadě 400/800 následovala řada 800 XL, která již měla paměť 64 kB a 130 XE se 128 KB vnitřní paměti, z nichž se 64 mohlo používat jako RAM disk.

                                                                                                      Zdroj: Wikipedie

Výstava v jičínském muzeu představuje zhruba osmdesát počítačů vyrobených od konce sedmdesátých do poloviny devadesátých let. Většina jich pochází ze soukromé sbírky. V rámci výstavy mohou návštěvníci také zhlédnout úryvky nejznámějších normalizačních filmů, ve kterých účinkuje počítač.