Hradec má garážová stání, ale nikdo tam nechce parkovat

Hradec Králové – Správa nemovitostí v Hradci Králové dostala od svého zřizovatele nemilý „dárek“ – parkovací dům, o který řidiči nestojí, má vážné závady a navíc jeho provoz vyjde ročně na statisíce. Ředitelka správy nemovitostí nyní marně přemýšlí, co s prázným parkovacím domem udělá. Před očima má případ správce městského parkovacího systému, který se řidiče snažil přilákat bezúspěšně a nakonec dům vrátil městu.

Parkovací dům koupilo město za 94 milionů, je ale zavřený (zdroj: ČT24)

Hradec Králové koupil parkovací dům nedaleko nádraží za 94 milionů korun od soukromé firmy, která ho postavila. Už na počátku se objevil velký problém – ukázalo se, že hodnota domu byla 30milionová, zbylé peníze si nechal prostředník nákupu. Policie proto začala stíhat Josefa Malíře (Volba pro město), který transakci ze své tehdejší pozice náměstka primátora dojednal.

Ještě vážnější problém než předražený nákup však pro město představovalo další využití garáží. Ukázalo se totiž, že řidiči nemají o parkovací místa zájem – tím spíše, že jsou jednotlivá místa tak úzká, že se tam větší vozy ani nevejdou. „Parkovací místa, která tady jsou, jsou kategorie A1. To je to nejmenší parkovací místo tak pro trabanta nebo škodu 100,“ upozornil opoziční zastupitel Lubomír Štěpán (KSČM). Navíc začalo do zánovního a sotva využívaného objektu zatékat. „Z dnešního pohledu se to jeví jako nepotřebný projekt,“ shrnul primátor Zdeněk Fink (Hradecký demokratický klub).

Ředitelka královéhradecké správy nemovitostí Jaroslava Bernhardová tak dostala na pohled nesplnitelný úkol – provozovat garáže tak, aby měla na desetitisícové měsíční režijní náklady i roční nájem 162 tisíc, který má organizace platit městu. Přiznává, že zisku dosáhne jen těžko. „Obsadit do 30 procent by byl úspěch,“ podotkla Bernhardová. Zisk neměla ani firma ISP, která v Hradci provozuje parkování a dům zprvu spravovala také. Loni na podzim garáže zavřela a vrátila městu, protože do nich dokázala přilákat pouze hrstku dlouhodobě parkujících řidičů. Podle Jiřího Holubce z ISP byla obsazena sotva desetina míst.