Hrad v Brandýse vydal stříbrné mince

Brandýs nad Orlicí - Nenápadná zřícenina hradu v Brandýse nad Orlicí příjemně překvapila archeology, kteří okolí několik měsíců prozkoumávali. V jejím areálu totiž našli několik stříbrných mincí ze středověku.

Hradní zřícenina v Brandýse nad Orlicí v minulosti zažívala nájezdy amatérských hledačů pokladů. Archeologové proto předpokládali, že v jejím areálu nic, co by je překvapilo, neobjeví. Mýlili se. Těsně pod povrchem země našli staré mince. „Až na dvě mince jsou datovatelné všechny do třicátých let patnáctého století. Samotný nález je nepochybně překvapením,“ říká archeolog David Vích.

Mezi mincemi byl i padělek, na kterém bylo po staletích dobře vidět, že si na stříbrné platidlo jenom hrál. Dalším zajímavým objevem je mince z ražby markraběte Jošta. „Ve východních Čechách je to teprve druhý nález, možná že i v celých Čechách,“ vysvětloval dále Vích. Nadšení neskrýval ani Michal Slánička, předseda Sdružení pro záchranu hradu Brandýs nad Orlicí. „Jsme pyšní na to, že hrad vydal svoje tajemství a přispěl do bohatství české kultury.“

Sdružení pro záchranu hradu, které má pátým rokem zříceninu od radnice v Brandýse půjčenou a stará se o ni, nepochybuje o tom, že kulturní památka vydala poklad. Z pohledu archeologů ale o poklad, tedy záměrně ukrytý majetek, zřejmě nejde. „Předpokládáme, že se jedná o nějakou ztrátovou záležitost,“ dodal Vích. To sdružení však nijak neomezuje v plánech. Připravuje muzeum, kde by chtělo nálezy vystavovat.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)