O budoucím využití karlínských kasáren má rozhodnout analýza

Vedení Prahy si nechá zpracovat analýzu budoucího využití objektu Kasárna Karlín. Vytvoří ji městská organizace Pražská developerská společnost (PDS), která navrhne, co by v prostoru mohlo být. Podle dokumentu, který v pondělí schválili radní, by památka mohla být využívána pro vzdělávací a společenské aktivity, vzniknout by mohlo i bydlení pro studenty. Kulturně-společenské centrum, které v kasárnách nyní sídlí, by mělo být zachováno. Kasárna město získalo jako součást směny majetků se státem, na které se strany domluvily. Budova je ve špatném stavu.

„Kasárna Karlín jsou pro město strategickým objektem jak svou polohou, tak i příležitostmi, které mohou veřejnosti poskytnout. Aby se dalo zodpovědně rozhodnout o dalším využití tohoto objektu, je zapotřebí prověřit, na které typy provozu je budova vhodná jak dispozičně, tak vzhledem k současnému technicko-provoznímu stavu budovy a úpravám, které městu umožní památkáři,“ sdělil radní Adam Zábranský (Piráti).

Rekonstrukce se bude týkat zřejmě především hlavní historické budovy. „Potřebuje zkontrolovat střechu, protože do pár míst zatýká, nepotřebuje nutně novou. A zároveň potřebuje zasanovat fasádu,“ popsal kulturní developer objektu Kasárna Karlín Matěj Velek.

Podle dokumentu by mohla být až třetina ploch v komplexu po revitalizaci pronajímána soukromým provozovatelům. Druhá třetina by byla pronajímána na základě rozhodnutí města a jím preferovaných aktivit a zbývající plochy by sloužily rozvoji infrastruktury pro školství.

Kulturně-společenské centrum zatím zůstane

V objektu by rovněž mohly vzniknout městské byty pro studenty vysokých škol. Vybudovány by tam mohly být i kanceláře magistrátu, stejně tak jako vědeckotechnický park nebo centrum pro inovační firmy. Počítá se také s takzvanými sdílenými prostory.

Podle dokumentu v kasárnách zatím zůstane kulturně-společenské centrum, které v areálu funguje od roku 2017. To využívá vnitroblok či venkovní nádvoří vnitrobloku. „V krátkodobém horizontu magistrát hlavního města Prahy v žádném případě neplánuje ukončit současný provoz,“ stojí v materiálu.

Kasárna Karlín už patří Praze (zdroj: ČT24)

O směně majetku v hodnotě zhruba 1,7 miliardy korun jednal magistrát se státem několik let, zastupitelé ji definitivně schválili loni v dubnu. Město od státu získalo výměnou za většinu areálu Fakultní nemocnice Bulovka mimo jiné právě kasárna v Karlíně nebo budovu v Hybernské ulici. Ministerstvo financí potvrdilo, že převod v katastru nemovitostí už je hotový.

Historický objekt karlínských kasáren pochází z 19. století, pro vojenské účely byl využíván v době Československa i Česka. Budova je od roku 1958 památkově chráněná. Stát se v minulosti snažil areál opakovaně prodat, ale bez úspěchu.