Exstarosta úplatkář půjde před soud

Pardubice - Šedesát tisíc za zastavení natáčení investigativní reportáže nabídli v loňském roce dva komunální politici z ČSSD, Ján Kasič a Svatopluk Kodet. Teď jejich případ putuje k soudu. Okresní státní zástupkyně je obžalovala z podplácení.

Ján Kasič se stal po posledních komunálních volbách na několik týdnů starostou pardubického obvodu Dubina. Když chtěli novináři upozornit na jeho předlistopadovou minulost ve Sboru národní bezpečnosti, pokusil se je společně se svým spolustraníkem Svatoplukem Kodetem podplatit. Policie je zatkla přímo při předávání šedesátitisícového úplatku reportérům televize Prima.

„Podala jsem obžalobu pro přečin podplácení,“ potvrdila okresní státní zástupkyně Kateřina Pavlíková. Oběma mužům hrozí až dvouleté vězení nebo peněžitý trest. Ján Kasič se k činu nepřiznal, svoji vinu popírá. „Nikdy jsem vinu necítil, nikoho jsem nepodplácel ani jsem neměl takový úmysl,“ prohlásil Kasič.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Pardubická sociální demokracie Kodetovi i Kasičovi až do rozhodnutí soudu pozastavila členství ve straně. „Pokud by byli odsouzeni, ať už podmínečně, nebo nepodmíněčně, jejich členství automaticky zaniká,“ prohlásil náměstek primátorky a člen krajského výboru ČSSD Jindřich Tauber. Soud by se měl případem začít zabývat v říjnu letošního roku.