Domov pro seniory na Břevnově zůstává zavřený - i rok po kolaudaci

Praha – Domov pro seniory na pražském Břevnově je už sice rok zkolaudovaný, ale stále zůstává zavřený. Rodiny seniorů proto bombardují magistrát dotazy, kdy se konečně otevře. Za zdržením je stížnost jednoho z uchazečů tendru na vybavení areálu, kterou řeší antimonopolní úřad. Hlavní město mezitím hradí provozní náklady, jako třeba vytápění objektu.

Do nového domova na Břevnově se má přestěhovat i 160 klientů zchátralého domova Elišky Purkyňové na Praze 6, což je nejstarší zařízení ve městě. Podle jeho ředitelky Evy Kalhousové měl magistrát v případě napadení výběrového řízení postupovat jinak: „My jsme navrhovali, abychom si okamžitě mohli převzít dům, to znamená, potřebujeme změnu zřizovací listiny.“ Tendr na vybavení by pak zadávalo přímo vedení domova. 

Vedení magistrátu teď slibuje, že smlouvu s dodavatelem vybavení podepíše do konce roku. Domov pro seniory by se pak měl otevřít počátkem dubna příštího roku.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Hlavní město původně plánovalo, že po přestěhování klientů do nové budovy původní objekt prodá. Dejvická radnice však chce jeho rekonstrukci, aby i nadále sloužil seniorům. „Praha 6 má poměrně vysoký průměrný věk obyvatel, tudíž by určitě pro tento objekt našla využití,“ uvedl mluvčí městské části Adam Halmoši. 

Ředitel odboru obecního majetku na pražském magistrátu Radek Svoboda uvedl, že v úvahu připadá i varianta, že by objekt zůstal ve vlastnictví hlavního města nebo městské části. Peníze na rekonstrukci však Praha nemá, zřejmě ji tak bude muset zaplatit dejvická radnice.