Břeclavský domov pro seniory se modernizuje. Rekonstrukce vyjde na sto milionů

Rekonstrukce domova pro seniory v Břeclavi (zdroj: ČT24)

Domov seniorů v Břeclavi čeká zásadní rekonstrukce. Kromě relativně nové fasády stavaři opraví a modernizují i interiéry. Město za první fázi zaplatí zhruba sto milionů korun. Náklady částečně pokryjí dotace z ministerstva práce a sociálních věcí.

V létě je v pokojích břeclavského domova pro seniory horko. Nestačí ani žaluzie, větrák nebo otevřené okno. V neklimatizovaném prostředí ale není příjemně obyvatelům a pečovatelkám se špatně pracuje.

„Je to těžší, protože jsme zpocení, musíme se pořád převlíkat, lidi jsou z toho nervózní. Ale tekutiny zajišťujeme, máme tady i automat,“ řekla pečovatelka Vladimíra Effenbergerová.

Nová bude kuchyň, jídelna i koupelny

Nedostatečné jsou i prostory pro kuchyň a jídelnu. Právě to se změní jako první. Pro vaření i skladování postaví dělníci novou budovu. Vzniknou také dočasné pokoje pro klienty a ty stávající se vylepší, včetně koupelen.

„Současné vybavení je z doby, kdy se budova před čtyřiceti lety stavěla,“ podotkl ředitel Domova seniorů Břeclav David Malinkovič. Ve staré části domova je podle něj nutné zajistit provoz i z pohledu požární ochrany, musí se vyměnit veškeré drátové rozvody, stupačky a rozvody tepla i vody.

„Je zapotřebí přizpůsobit ubytovací část současnému objemu poskytované péče a zmodernizovat sociální zázemí klientů,“ řekl ředitel domova Malinkovič.

Všechno se zvládne za plného provozu

Všechny práce budou probíhat za plného provozu. První etapa, ve které bude postavená přístavba se stravovacím provozem, začne už v pondělí. Opravovat a modernizovat budou stavební dělníci až v té druhé. Hotovo by mělo být za dva roky.

Domov seniorů Břeclav má kapacitu dvě stě osm stálých lůžek a sedm míst denního stacionáře. Zařízení poskytuje nejen služby domova pro seniory, ale i služby domova se zvláštním režimem pro klienty s různými formami demence a odlehčovací služby. Funguje od roku 1976.