Bioplynová stanice v Úpici jede jen na 30 %

Trutnov - Úpice na Trutnovsku řeší problém s bioplynovou stanicí. Stavba za padesát milionů korun, podpořená navíc i evropskou dotací, podle tamní radnice však stanice nefunguje, jak by měla. A tak se usilovně hledá viník nepodařené investice. Město hrozí soudem, ale kritizovaná společnost veškerá pochybení odmítá.

Typickým obrázkem práce na bioplynové fermentační stanici jsou zaměstnanci, kteří pracují s vidlemi proto, že nelze použít v projektu předpokládaný postup. Takto líčí situaci úpická radnice. Problémy jsou podle ní hlavně s drtičem biologického odpadu. „Od té doby, co je zařízení v provozu, tak to vždy určitou dobu běží, pak to přestane fungovat a my to opravujeme,“ líčí trable s drtičem vedoucí provozu fermentační stanice Karel Srna.

Zařízení si navíc umí poradit pouze s některým odpadem a třeba už jenom delší tráva způsobuje potíže. „Drtič trávu nenadrtí, takže potom vzniká problém, protože to z něho musíme zpětně dostávat,“ upozorňuje na další z problémů Karel Srna. „Jako město jsme investovali za minulý rok cca 5 milionů korun. Velkou část z těch peněz tvoří opravy,“ říká Iljana Beránková.

Podle dodavatele stavby, společnosti Esox DPC, způsobuje nižší vytíženost stanice nedostatek vhodného bio odpadu. „Provozovatelé mají tendenci tam dávat jiný odpad, které se pro stanici jeví jako méně vhodné,“ upozorňuje na možnou příčinu ředitel společnosti Esox DPC Jiří Barabáš. Vlastní pochybení firma nepřipouští. „Ta obsluha se s tím zařízením musí naučit pořádně a správně zacházet,“ uzavírá Jiří Barabáš.

Starostka Úpice nevylučuje, že se město s dodavatelem stavby bude nakonec soudit.