Umělci podepisují petici proti bulváru

Praha - Petici proti údajným nevybíravým praktikám českého bulvárního tisku podepsalo přes patnáct signatářů ze světa českého divadla a filmu, hudby a literatury. S žádostí o podpis  a důsledný bojkot bulvárních médií se na své kolegy obrátili herec Marek Vašut a spisovatel Michal Viewegh. Petice vyjde jako placená inzerce v pondělních Lidových novinách. „Odmítáme nadále mlčky přihlížet tomu, jak nejrůznější neumětelové každý den anonymně a beztrestně špiní jména lidí, kteří v životě něco dokázali,“ říkají autoři petice.

Signatářům petice vadí zejména „nevkus, netaktnost, vulgarita, polopravdy vydávané za pravdu, provokace, fotomontáže, smyšlené rozhovory, bezohlednost a neskrývaný novinářský hyenismus“, jež jsou podle nich českým bulvárním deníkům a magazínům vlastní.

„Soudy nás pokaždé odkážou na paragrafy o údajném veřejném zájmu, který jsme prý coby 'celebrity' povinni snášet, přestože jediným opravdovým, do očí doslova bijícím zájmem je tu finanční zisk zmíněných vydavatelů,“ připojili autoři petice.

Kromě iniciátorů petici podepsali například moderátor Jan Kraus, divadelník Jiří Suchý, herec a senátor Tomáš Töpfer, herečka a bývalá první dáma Dagmar Havlová, herci a herečky Martin Dejdar, Eva Holubová a Jiřina Bohdalová nebo zpěvačka Bára Basiková.