SOUHRN: Zásadní události středy 18. září

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy středy 18. září 2024.

Záplavy mají pátou oběť

Povodně, které zasáhly v posledních dnech části České republiky, zatím připravily o život pět lidí. Pátou oběť potvrdil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s odvoláním na informace policie. Nadále se pohřešuje osm lidí. Počet míst s povodňovým stavem v Česku ve středu dopoledne poprvé po víc než čtyřech dnech klesl pod stovku. Večer bylo již pouze 76 takových míst. Nejvíce překročená úroveň třetího stupně je na Lužnici. Hladiny toků už většinou klesají.


Vláda schválila růst penzí i takzvanou superdávku

Vláda na středeční schůzi schválila lednové zvýšení průměrného starobního důchodu o 358 korun měsíčně, zjistila ČT. Kabinet dále rozhodl o způsobu růstu minimální mzdy a rovněž kývl na zavedení takzvané superdávky. Ta slučuje příspěvek a doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí a přídavek na dítě do jedné dávky. Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády také uvedl, že ČEZ naváže strategickou spolupráci s firmou Rolls-Royce pro vývoj malých modulárních reaktorů.


Exploze velkého ruského skladu raket a bomb zachytily i seismografy

Ukrajinský dronový útok zničil ve městě Toropec v ruské Tverské oblasti sklad se střelami Iskander, Točka-U, řízenými leteckými bombami a dělostřeleckou municí, řekl několika ukrajinským a mezinárodním médiím nejmenovaný zdroj z ukrajinské tajné služby SBU. Regionální činitelé informovali pouze o útoku ukrajinských bezpilotních letounů a o požáru. Ruské úřady dříve oznámily částečnou evakuaci jedenáctitisícového města.


V Libanonu opět zněly exploze. Jde o vysílačky, tvrdí média

Na jihu Libanonu a na jižním předměstí Bejrútu ve středu opět vybuchla komunikační zařízení využívaná příslušníky libanonského teroristického hnutí Hizballáh, informuje agentura Reuters. Podle agentury AP se několik výbuchů ozvalo v blízkosti pohřbu členů Hizballáhu a dítěte zabitého při úterním útoku. List The New York Times (NYT) napsal, že za úterními explozemi pagerů stojí Izrael, který dal výbušniny do zařízení, jež si před několika měsíci u tchajwanské firmy Gold Apollo objednalo libanonské teroristické hnutí Hizballáh. Gold Apollo tvrdí, že zařízení vyrobila maďarská společnost BAC Consulting.


Při srážce vlaků v Praze se zranily desítky lidí. Strojvůdce projel návěstidlo

V pražské Libni na trati mezi stanicí Vysočany a hlavním nádražím se ve středu ráno srazily dva osobní vlaky. Mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda řekl, že jeden z osobních vlaků narazil do stojící soupravy. Záchranáři z místa nehody odvezli 25 zraněných. Ošetření potřebovali i někteří ze dvou set cestujících, kteří byli převezeni evakuačním vlakem do Vysočan. Dechová zkouška na alkohol jednoho ze strojvedoucích byla pozitivní. Druhý strojvůdce, který byl v zácviku, projel návěstidlo v poloze zakazující jízdu. Provoz na trati byl zastaven. Odhadovaná škoda činí přes 31 milionů korun.


Řasy docílí fotosyntézy i v temnotě, ukázal německý výzkum

Přestože je fotosyntéza jedním z nejdůležitějších přírodních procesů na Zemi, věda ji stále ještě úplně nechápe. Nové světlo na ni vrhl výzkum, který probíhal během polární noci v Arktidě.

Události ČT (18. září 2024) (zdroj: ČT24)