Seznam.cz: Lidé se loni na internetu nejvíc zajímali o volby a Kajínka

Vyhledávání na internetu loni ovládly volby. Největší nárůst mezi zadávanými dotazy ve vyhledávači Seznam.cz zaznamenalo heslo „volby 2017“, na třetím místě pak skončilo heslo „prezidentští kandidáti“. Skokanem roku na druhém místě byl propuštěný vězeň Jiří Kajínek. Seznam to oznámil na svém blogu.

Politika se ve vyhledávání promítla nejen do žebříčku zpravodajství, ale její ozvěny jsou patrné i mezi skokany osobností či praktických dotazů. Rozptýlení lidé hledali u televizních obrazovek. Lednové premiéry inspirovaly diváky k hledání souvisejících informací i na internetu.

  • 1. Volby 2017 (volby do Poslanecké směmovny, výsledky voleb)
    2. Propuštění Kajínka (milost Kajínkovi, Kajínek na svobodě)
    3. Kandidáti na prezidenta 2018 (prezidentské volby, duel Horáčka a Topolánka)
    4. Zemětřesení na Ostravsku (síla zemětřesení, místo epicentra, počet obětí po zemětřesení v Ostravě)
    5. Smrt Jana Třísky (Třískův pád z mostu)
    6. Bitcoin (aktuální kurzy Bitcoinu, grafy poklesu Bitcoinu, těžba Bitcoinu)
    7. Kauza Čapí hnízdo (Čapí hnízdo fakta, dotace na Čapí hnízdo)
    8. EET (druhá vlna EET, EET pokladny)
    9. Teroristický útok v Londýně (počet obětí v Londýně, útok dodávkou v Londýně)
    10. Rozpad vlády (krize Sobotkovy vlády, nová vláda 2017)

„Míra zájmu o kandidáty na nejvyšší úřad tuzemské politiky vynesla prezidentské volby na třetí příčku žebříčku. Největší pozornost Čechů se, vedle profilů samotných kandidátů, soustředila na duel Michala Horáčka a Miroslava Topolánka,“ uvedl produktový manažer Vyhledávání Seznamu Michal Sedláček.

Mezi nejhledanějšími zpravodajskými událostmi podle Seznam.cz figuruje také srpnová kauza Čapí hnízdo. První desítku uzavírá květnová krize vlády Bohuslava Sobotky. 

V kategorii Televize se hledala Baarová, mezi událostmi zatmění Slunce

Televizní diváci nejvíce hledali informace o filmu Lída Baarová, který loni v lednu zamířil do českých obýváků. Na obrazovkách prvního kanálu České televize jej sledovalo 1,79 milionu diváků starších patnácti let.

Vyhledávače se lidé ptali také na veřejnoprávní seriál Svět pod hlavou, který v kategorii Televize skončil na čtvrtém místě. Klidné vlnky českého rybníčku rozbouřilo listopadové předání cen Českého slavíka Mattoni 2017. Informace o tom, proč „skupina Kabát a další celebrity dávají Slavíkům vale“, hledalo tolik lidí, že se anketa umístila na druhém místě v žebříčku.

Mezi osobnostmi českého showbyznysu se i loni objevily dvě herecké legendy. Nejvíce informací lidé vyhledávali o herci Činoherního klubu Michalovi Pavlatovi, který zesnul 21. ledna, a také o Janu Třískovi, který tragicky zahynul 25. září.

Lidé se vyhledávače v loňském roce ptali i na dotazy spojené s každodenními událostmi. „Hledaly se informace o tom, jak se přihlásit do Účtenkovky, a zájem vyvolaly i úplňky měsíce či zatmění Slunce. Z ranku každodenních věcí se lidé zajímali o aktuální dopravní situaci a on-line vysílání sportovních událostí,“ dodal Sedláček.

Absolutně nejvíce lidé loni na Seznamu.cz zadávali hesla Facebook, YouTube, Google, Freevideo a Bazoš. Stejnou pětici, pouze v jiném pořadí, zadávali i o rok dříve.