Zemřela Maggie Smithová známá z Harryho Pottera a Panství Downton

Ve věku 89 let zemřela herečka Maggie Smithová, známá z filmů o Harrym Potterovi a seriálu Panství Downton. Podle stanice BBC o úmrtí herečky informovala její rodina.

„Zemřela pokojně v nemocnici dnes brzy ráno, v pátek 27. září. Jako velmi uzavřená osoba byla na konci života s přáteli a rodinou. Zanechala po sobě dva syny a pět milujících vnoučat, kteří jsou zdrceni ztrátou své výjimečné matky a babičky,“ uvedli v prohlášení hereččini synové Toby Stephens a Chris Larkin.

„Děkujeme za všechny laskavé vzkazy a podporu a prosíme, abyste v této chvíli respektovali naše soukromí.“

Nutila se k dokonalosti

Margaret Natalie Smithová, jak znělo její celé občanské jméno, byla známá tím, že byla náročná na sebe i na ostatní. Divadelní režisér Peter Hall, který s ní dlouhá léta úzce spolupracoval, řekl: „Ona sama sebe nutí k dokonalosti.“

Maggie Smithová je jedním z mála herců, kterým se podařilo získat filmové ceny Oscar, televizní Emmy i divadelní Tony. Prvního Oscara jí vyneslo drama Nejlepší léta slečny Jean Brodieové z roku 1969. V příběhu odehrávajícím se o třicet let dříve ztvárnila učitelku, která vede své studentky v duchu ideálů diktátorů Mussoliniho a Franca. O desetiletí později si došla pro Oscara za komediální Apartmá v Kalifornii, v němž čtyři separátní příběhy propojuje jeden hotel.

Maggie Smithová hrála vážné i komické role (zdroj: ČT24)

Oblíbená byla pro svou ironii

Pro mnohé mladší fanoušky z jednadvacátého století je ale Maggie Smithová nejznámější svou rolí profesorky McGonagallové ve filmové adaptaci ságy o Harrym Potterovi, kde učila mladé kouzelníky na škole v Bradavicích.

Řada diváků si Maggie Smithovou rovněž spojuje s ironickou hraběnkou z dobového seriálu Panství Downton. „Každý, kdo s Maggie někdy sdílel scénu, potvrdí její bystrý pohled, břitký vtip a ohromný talent,“ uvedl pro BBC herecký kolega Smithové z tohoto seriálu Hugh Bonneville. Herečce seděly zejména role, kde mohla tento svůj dar pro ironii uplatnit. „Byla skutečnou legendou své generace a naštěstí bude žít dál v mnoha skvělých výkonech na plátně,“ dodal Bonneville.

Maggie Smithová v seriálu Panství Downton
Zdroj: Facebook/Downton Abbey

„Zaškatulkovali mě do komedie. Komedie se nikdy nepovažuje za to opravdové,“ posteskla si před dvaceti lety v rozhovoru pro The Guardian. S přehledem ale zvládala i dramatické role, jak ve filmu, tak na divadle.

Svou dlouhou divadelní kariéru začala v padesátých letech. Byla rodačkou z Essexu, ale vyrůstala v Oxfordu, kam jejího otce, patologa, zavedla práce na univerzitě. Jako sedmnáctiletá začala hrát v tamním divadle. Herecký průlom ale pro ni znamenalo hraní na Broadwayi.

K významným rolím na jevišti patřila její Desdemona, kterou jí v Shakespearově tragédii Othello nabídl Laurence Olivier. Následující filmová adaptace s původním obsazením z londýnského Národního divadla herečce přinesla první nominaci na Oscara. 

Smithová byla držitelkou Řádu britského impéria, od královny Alžběty II. obdržela také šlechtický titul dame za zásluhy o umění.

Laurence Olivier představuje Maggie Smithovou královně Alžbětě při uvedení filmu Othello (1966)
Zdroj: ČTK/AP

Česká televize připomene Maggie Smithovou uvedením filmů Smrt na Nilu (28. září od 20:00 na ČT2), Pokoj s vyhlídku (30. září od 22:00 na ČT2) a Zlo pod sluncem (5. října od 20:00 na ČT2).