Zemřel dramatik Jan Jílek

Praha – Dnes zemřel ve věku 77 let autor řady televizních dramat, komedií i pohádek Jan Jílek. O úmrtí informovala jeho dcera, novinářka a televizní moderátorka Michaela Jílková. Tvorba Jana Jílka byla úzce spjatá s českou televizní obrazovkou, pro niž začal pracovat už v šedesátých letech. Některé jeho komedie i vážné hry jsou populární dodnes. Za všechny jmenujme oblíbenou komedii Láska jako trám a drama Dlouhá bílá nit. Jan Jílek je autorem i řady televizních pohádek, v nichž zpracovával náměty ryze české, lidové motivy a postavy, o tom svědčí už názvy – např. O Ječmínkovi, O sirotkovi z Radhoště, Kašpárkovy rolničky. Ústředním tématem jeho děl byla rodina a její vztahy, které uměl dokonale postihnout jak v komických, tak i vážných souvislostech.

Česká televize jeho tvorbu připomene 6. října ve 22:15 hodin na Jedničce rodinnou komedií Křídlovka pro Majoránka o rodině lidových muzikantů se Stellou Zázvorkovou a Zdeňkem Řehořem z doby končící první světové války a vzniku našeho státu. Příběh, do nějž se historické události promítají, vypráví o potížích, provázejících koupi tradičního hudebního nástroje pro vesnickou kapelu. Otec, švec Majoránek, je zakřiknutý a pod pantoflem své rázné ženy. Chce pomoci synovi, aby se stal součástí venkovské kapely, a proto musí zakoupit baskřídlovku. Podaří se jim maminku přesvědčit, aby jim věnovala poslední našetřené peníze. Bohužel o část z nich přijdou, když jsou pokutováni rakouským četníkem za projev svého vlastenectví. Komedie z roku 1985 o rodinné soudržnosti a lásce k rodné zemi končí smírně, i když na konci čeká dvojici otec a syn opět pokuta. Dále hrají: M. Vladyka, K. Augusta, P. Čepek a další. Scénář J. Jílek. Kamera A. Nožička. Režie J. Dudek. 

Jan Jílek se narodil 24. listopadu roku 1933. Pochází z Dlouhomilova u Šumperka, v roce 1955 absolvoval Divadelní fakultu AMU v Praze a nastoupil jako herec do někdejšího Divadla Jiřího Wolkera v Praze, na jehož jevišti působil skoro čtyřicet let.

Psaní se věnoval ve volných chvílích. Vytvořil scénáře k filmům Žalobníci a Osení, řadě pohádek a her pro děti, několika divadelním hrám (Silvestr, Dvojitý tep srdce, Diamantoví kluci, Můj hrad) a televizním inscenacím (Tchýně, Rafan, Královský život otroka Ezopa). V roce 2008 mu vyšel první román - sága o dvacátém století na Moravě a v Čechách, jak zní jeho podtitul - nazvaný Milování s hudbou. Byl autorem řady divadelních adaptací lidových a folklorních pohádek. Režiséry jeho televizních inscenací byli například i Ján Roháč, Eva Sadková, Jaroslav Dudek, Zdeněk Zelenka a Juraj Deák.

Od roku 1960 pracoval Jílek jako scenárista u Československého státního filmu, později i v Československé televizi.