Zemřel baskytarista Randy Meisner, spoluzakládal kapelu Eagles

Ve věku 77 let zemřel zpěvák a baskytarista Randy Meisner. Spojen je především s americkou kapelou Eagles, přestože z ní odešel na vrcholu její slávy koncem sedmdesátých let. Podle Eagles byl Meisner „nedílnou součástí“ kapely.

Meisner v noci ze středy na čtvrtek v Los Angeles podlehl komplikacím souvisejícím s chronickým plicním onemocněním, uvedla kapela Eagles na svém webu.

„Jako původní baskytarista průkopnické country-rockové skupiny Poco stál Randy v čele hudební revoluce, která začala v Los Angeles na konci šedesátých let,“ připomíná skupina Eagles muzikantskou historii jednoho ze svých členů.

Eagles založil Randy Meisner na začátku semdesátých let v Los Angeles společně s bubeníkem Donem Henleyem a kytaristy Berniem Leadonem a Glennem Freyem. Frey a Henley tvořili ústřední autorskou dvojici, která z country rockové skupiny učinila jednoho z nejúspěšnějších zástupců kalifornské scény sedmdesátých let.

Meisner se podílel na hitech Take It Easy nebo The Best of My Love a pěvecky do popředí vystoupil ve skladbě Take It to the Limit. „Randy byl nedílnou součástí Eagles a měl zásadní podíl na počátečním úspěchu kapely. Jeho hlasový rozsah byl ohromující, jak je patrné z pro něj typické balady Take It to the Limit,“ ocenili Eagles v nekrologu někdejšího člena.

Začátek konce

Kvůli neshodám během turné k albu Hotel California v roce 1977 Meisner z kapely, která v té době byla na vrcholu popularity, odešel a vydal se na sólovou kariéru. Coby sólový hudebník se úspěchu Eagles nikdy nepřiblížil, i tak ale vydal hity jako Hearts On Fire a Deep Inside My Heart.

„Začátkem konce bylo, když jsme začali jezdit oddělenými limuzínami,“ řekl Meisner časopisu Rolling Stone. Podle magazínu se baskytarista navíc cítil svými spoluhráči tlačen, aby na koncertech vystoupil do popředí a zazpíval zmíněný hit Take It to the Limit. 

„Rád jsem byl mimo záři reflektorů,“ tvrdil Meisner. „Jednou v Knoxvillu jsem dostal chřipku. Odehráli jsme dva nebo tři přídavky a Glenn chtěl ještě jeden. Řekl jsem, že nemůžu, a pohádali jsme se. To byl konec.“ Jen pár let poté se Eagles rozpadli, později se ovšem zase dali dohromady.

Po letech Meisner uvedl, že chtěl s kapelou vystoupit na koncertě v Los Angeles, ale dveře zůstaly zavřeny. „Nemůžu se jim divit,“ dodal ale. V roce 2013 byl pozván, aby se připojil ke vzpomínkovému turné Historie of the Eagles, ze zdravotních důvodů musel nakonec odmítnout.

S Eagles si zahrál nicméně v roce 1998, kdy byla kapela, včetně Randyho Meisnera, uvedena do Rokenrolové síně slávy. V současnosti z původního obsazení v Eagles zůstává jen bubeník Henley. Leadon byl brzy po založení vystřídán a Glenn Frey zemřel před sedmi lety.