Za dveřmi je Nultý bod

Praha - K divadelním představením pod širým nebem, na která mohou Pražané o prázdninách zajít, se od 16. do 22. července přidají dvě spřátelené přehlídky: festival pouličního divadla Za dveřmi se koná počtvrté, festival fyzického a tanečního divadla Nultý bod popáté.

„Hrát pouliční divadlo znamená hrát totálně,“ tvrdí ředitel festivalu Za dveřmi Jakub Vedral. „Diváci si nejdou koupit vstupenku na to, co chtějí, ale potkají divadlo na ulici. Mají mnohem větší svobodu, jestli zůstat a vidět představení do konce, nebo odejít, když je to nebaví. Navíc představení čelí spoustě nečekaných okolností, jako je nálada kolemjdoucích, projíždějící tramvaj nebo svatba, a to z každého dělá originál,“ vysvětlil, v čem se pouliční divadlo liší od pražských přehlídek pod širým nebem, jako jsou Letní shakespearovské slavnosti nebo Metropolitní léto hereckých osobností na Vyšehradě.

Pouliční divadlo bývá součástí doprovodných programů různých kulturních akcí, v případě festivalu Za dveřmi je ale hlavní náplní. „Snažíme se přivést divadlo do netradičního prostoru, takže se vám může stát, že ho můžete potkat kdekoli za dveřmi,“ podotkl k názvu Vedral.

Během šesti dnů se do tuctu divadelních představení zapojí stovka umělců ze šesti evropských zemí. K hlavním lákadlům patří Teatr Biuro Podrózy z Polska, které přijede s představením Carmen Funebre vyprávějícím o osudu vyhnanců a uprchlíků ze všech válek světa. Spoustu ohně a efektů mohou diváci čekat od německého ansámblu antagon theaterAKTion. Příprava scény zabere několik desítek hodin. „Pokusíme se za třicet hodin postavit něco, na čem se pak bude hodinu hrát. Snad nebude pršet a představení se opravdu odehraje,“ doufá Vedral. Tuzemskou scénu zastupuje česko-ruský Teatr Novogo Fronta a Divadlo Continuo.

Potkat divadlo mohou lidé v dolní části Václavského náměstí, všechna představení jsou zdarma. Od 20. do 22. července bude festival pokračovat v Plzni v rámci přehlídky Živá ulice.

Za přehlídkou fyzického a tanečního divadla Nultý bod se zájemci musí vypravit do Divadla v Celetné. Na jeho jevišti se objeví 35 umělců, dramaturgie se točí kolem středoevropské divadelní spolupráce. Součástí festivalu je i kulatý stůl, u něhož se sejdou za účasti publika organizátoři pouličních festivalů a ředitelů divadel z Česka, Slovinska, Německa, Polska a Slovenska.

Nultý bod do Prahy přiveze například německou performerku Juschku Weigelovou, která s Ferencem Fehérem z Maďarska uvede na jediném večeru představení připravené pro Prahu. „Zahájení patří premiéře Miřenky Čechové, která spoluzakládala Nultý bod, a Tantehorse. Jsem nesmírně rád, že dala přednost vystoupení u nás, i když dostala nabídky ze zahraničí. Její sólové představení S/he Is Nancy Joe se zabývá tématem transsexuality, a to formou baletu, street dance a komiksu,“ upozornil na další ze zajímavostí programu umělecký šéf Nultého bodu Petr Boháč. Na závěr se festival z Celetné přesune na divadelní loď Tajemství Divadla bratří Formanů, kde se odehraje komponovaný večer pod názvem Mladá krev v pohybu.