Z pražského Národního divadla ho vyhodili, tak šel do Brna

Brno – V brněnském Národním divadle panuje hustá atmosféra. Vede ho totiž člověk, kterého kvůli hospodaření už z jednoho divadla vyhodili. Bylo to v Praze a oním mužem je Daniel Dvořák. Po čtyřech letech jeho působení prodělává brněnská kaplička miliony. Jeho posledním plánem bylo rozpustit na sedm měsíců operu. To prý kvůli rekonstrukci divadla, o práci by přitom přišlo skoro dvě stě lidí. Řada tamních divadelních her navíc začala prodělávat. Jeden den se tak přijdou návštěvníci podívat na premiéru a druhý den už si mohou koupit lístky na derniéru. Většina herců už divadlo opustila, navíc mezi sebou o jeho chodu vtipkují.

„Víte, že o brněnské Národní divadlo projevila zájem NASA? Je to totiž jediné divadlo, které nemá atmosféru.“ Takhle se baví v současné době už bývalí herci brněnského Národního divadla, kteří kvůli jeho řediteli odešli. Herci tamní špatné podmínky vyřešili odchodem, režiséři jednotlivých představení je řeší spánkem. Dvouhodinový záznam inscenace, kde usíná její režisér Zdeněk Plachý, natočili zoufalí herci. Chtěli tak na podivné zkoušení upozornit, řediteli divadla poslali i stížnost. Daniel Dvořák se ale brání, žádný dopis prý od nich neobdržel. „Myslím, že umím posoudit dobré divadlo, naše činohra problémy nevykazuje,“ hájí se.

Loni navíc prodělalo 11 představení z 16

O praktikách se dlouho mluvilo jen v divadelních klubech. V poslední době se už ale šeptání dostalo na povrch. V brněnských ulicích a na radnici se tak konají veřejné protesty. Umělci už nemají se svým šéfem slitování. „Zažila jsem hodně šéfů. Takového ale ještě ne. Chápu, kde získal pověst, že je dobrý manažer. Chce se totiž hlavně sám zviditelnit, udělal si z toho byznys,“ řekla sólistka opery Národního divadla v Brně Jitka Zerhauová. Podle některých divadelních kritiků je to znát i na umělecké úrovni divadla. Řada her se stala prodělečnými. Jen loni to bylo ze šestnácti premiér jedenáct.

  • Spící režisér brněnského ND zdroj: ČT24
  • Prodělečné divadlení hry zdroj: ČT24

Některé hry mají v divadle doslova jepičí život, například Ruleta měla jeden den premiéru, druhý den už zase derniérovala. Kvůli vedení odešlo z divadla už několik herců, o které se opírala činohra. Mezi ty patří třeba Novotná, Vašák, Panzenberger, Blumaier nebo Stárková, kteří už získali nová angažmá. Členové divadla tvrdí, že o jeho fungování chtěli mluvit s primátorem města Brna Romanem Onderkou. Ten je ale prý odkázal na svoji náměstkyni Janu Bohuňovskou, která jim vzkázala, že pokud nebude mít v ruce konkrétní výsledky, nebude do problému nijak zasahovat. Magistrát teď sice dělá v divadle audit, kontroluje ale jen podpisy a razítka. K nezávislé kontrole se nemá.

Obdobný problém řešil Daniel Dvořák už v Praze v roce 2006. Tehdy vedl pražské Národní divadlo, kde tehdejší ministr kultury Vítězslav Jandák nechal udělat audit. Po jeho výsledcích byl Dvořák odvolán. „Když jsem zjistil, že se rekonstruovaly toalety za milion a podobné věci, připadalo mi to zvláštní,“ vysvětlil Jandák.

Umění v brněnském Národním divadle (zdroj: ČT24)