Válka jako počítačová hra. Divadlo se zamýšlí nad „krásami bezpilotního bombardování“

Divadelní hra o krásách bezpilotního bombardování (zdroj: ČT24)

Jak vypadá hrdinství ve světě, kde lze vzít život, aniž bychom riskovali ten svůj? O krásách bezpilotních bombardování pojednává stejnojmenná inscenace souboru 11:55. V autorském představení zní citáty z projevů bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy i výpovědi vojáků, civilistů a vědců, kteří mají zkušenost s armádními drony.

Moderní způsob bojů se nevede ve frontových zákopech, ale u monitorů počítačů ve střežené vojenské centrále. Důležité je rychle analyzovat situaci a rozhodnout. „Evropská, potažmo západní civilizace zažívá nejdelší časový úsek v historii, po který může žít v míru. Chtěli jsme se podívat na to, proč to tak je a za jakou cenu,“ vysvětluje režisérka Nina Jacques.

Divadelníci proti sobě staví realitu a virtuální realitu, bojové počítačové hry porovnávají s technologií pro vojenské účely. „Jsou si nepříjemně, až nebezpečně podobné. V počítačových hrách jde také o to zastřelit protivníka a děje se to také zprostředkovaně přes klávesnici a myš,“ poznamenává jeden z herců Bořek Joura. 

Při tvorbě inscenace vycházeli divadelníci z knihy Teorie dronu od francouzského filozofa Grégoirea Chamayoua. Vážné téma se soubor 11:55 podle Joury snažil ale pojmout s humorem. „Někdy černým, ale přijde mi, že je třeba vysmát se ďáblu do obličeje,“ dodává. Pokusí se o to opět při nejbližších reprízách na začátku května.