V basketbalovém Zlatém podrazu se hraje o lásku, zápas pískají dvě totality

Trailer: Zlatý podraz (zdroj: ČT24)

Příběh o basketbalu, vášnivé lásce nejenom k tomuto sportu a životě ve stínu dvou totalit slibuje drama Zlatý podraz. Snímek v režii Radima Špačka se inspiruje skutečnými událostmi z prostředí československé košíkové. Kina novinku uvádí od 25. října.

Režisér Radim Špaček se do minulosti, která vystavuje hrdiny zkouškám, vypravuje ve svých filmech opakovaně. V Poutech prostřednictvím psychopatického estébáka navodil dusnou atmosféru osmdesátých let. Podobně jako v seriálu Svět pod hlavou, který spolurežíroval. Naposledy se před čtyřmi lety vrátil na devadesátková Místa.

Dost basketbalu i lásky

Špaček si režijně doposud vybíral spíše komorněji pojaté snímky, Zlatý podraz v tomto smyslu svou výpravností a početným komparzem z jeho filmografie vybočuje. „Byla ve mně občas malá dušička,“ přiznává o natáčení. „Nejvíce mě asi přitahovala ta doba, tedy čtyřicátá a padesátá léta, a také právě to, že takhle velký, drahý a nároční film jsem ještě nedělal,“ podotkl, co ho k režii přesvědčilo.

Filmový příběh začíná v roce 1938. Hlavní linií je osudová láska mladého právníka a sportovce (Filip Březina) k tanečnici Michelle (Patrycja Volny). Seznámí se s ní v Ženevě, kde českoslovenští basketbalisté získali dosud své jediné zlato z evropského šampionátu.

Herci a tvůrci o filmu Zlatý podraz (zdroj: ČT24)

„Je to vyvážené,“ poznamenává Špaček k otázce, zda ve sportovní romanci převažuje sport nebo vztahy. „Basketbalových zápasů máme několik: dva zápasy z mistrovství Evropy v Ženevě v roce 1946 a jeden důležitý zápas z Paříže z mistrovství Evropy se Sovětským svazem. Takže opravdového basketbalu – kdy například hraje Jiří Welsch a další profihráči s herci, kteří se to naučili, půl roku chodili na trénink – je tam docela dost. Ale zároveň je tam i trochu politiky a hlavně láska.“

Do života nejen zamilované dvojice zasáhnou především trenér Valenta (Stanislav Majer) a funkcionář Hrabal (Ondřej Malý). Příběh vrcholí rokem 1951, kdy českoslovenští basketbalisté nastupují ve finále mistrovství Evropy v Paříži proti Sovětskému svazu.

Nebáli se odvahy

„Ti kluci si šli za svým, a ačkoli museli plnit povinnosti, které jim komunistický režim uděloval, nevzdali se,“ říká herec Zdeněk Piškula, který si zahrál jednoho z basketbalistů. „Prostě se nebáli své odvahy,“ doplnil Filip Březina s odkazem na název knižní předlohy.

Před čtyřmi roky ji sepsali Jiří Závozda a Jakub Bažant, kteří jsou také scenáristy filmu, spolu s Kristinou Nedvědovou. „Vycházeli jsme z reálných událostí. Chtěli jsme ještě víc, než to nakonec vyšlo, nicméně i tak platí, že příběh se ze sedmdesáti osmdesáti procent opírá opravdu o události, které se takto staly. Postavy jsou ale bývalými reprezentanty spíše inspirovány,“ uvedl Bažant.

Režisér Radim Špaček: Opravdového basketbalu je ve filmu dost (zdroj: ČT24)

Zlatý podraz vznikl v koprodukci České televize. V dalších rolích se představují také například Jan Hartl, Alena Mihulová, Jiří Roskot nebo Josef Abrhám.