Požár na moři rozšířil uprchlickou krizi i do českých kin

Požár na moři i v kinech (zdroj: ČT24)

Požár na moři přibližuje od tohoto týdne i v českých kinech život na ostrově Lampedusa v době uprchlické krize. Italské pobřeží je v současné době nejčastějším cílem migrantů z Afriky. Režisér Gianfranco Rosiho za dokument získal Zlatého medvěda na letošním ročníku Berlinale.

Dokument sleduje dvanáctiletého Samuela, žijícího na ostrově Lampedusa - cílové stanici tisíců Afričanů, kteří se snaží dostat do Evropy. Ukazuje také, že přestože jsou obyvatelé ostrova denně vystaveni realitě humanitární krize, ke sblížení obou světů dochází jen zřídka.

„Vždycky se snažím najít pravdu“

V Česku film ještě před uvedením do kin představil na festivalu dokumentů v Jihlavě jeho spolutvůrce, střihač Jacopo Quadri. „Požárem na moři jsme nechtěli dělat žádnou politiku, chtěli jsme jen ukázat migraci z pohledu obyvatel ostrova Lampedusa,“ říká.

Vždycky se snažím najít pravdu v charakterech postav, v místech, kde natáčím.
Gianfranco Rosi
režisér dokumentu

Jejich pojetí zaujalo porotu letošního festivalu Berlinale. Požáru na moři udělil Zlatého medvěda pro nejlepší film. Podle předsedkyně mezinárodní poroty Meryl Streepové dokument „spojuje politické stanovisko s uměním, to je srdce Berlinale a o to tady jde“.

Snímek je také v širší nominaci na Evropskou filmovou cenu za nejlepší dokument. Režisér Rosi je momentálně na propagačním turné ve Spojených státech, aby tak zvýšil šanci i na oscarovou nominaci.