Píseň Mekyho Žbirky dokončila umělá inteligence

Píseň Mekyho Žbirky dokončila umělá inteligence (zdroj: ČT24)

V hudební pozůstalosti Mekyho Žbirky je mnoho písní, které před svou smrtí v roce 2021 už nestihl dokončit a nahrát. Jednu z rozpracovaných skladeb s názvem Nora ale pomohla dotáhnout do konce umělá inteligence (AI).

Rodině Mekyho Žbirky při rozhodování, zda při dokončení jeho písní zapojit umělou inteligenci, pomohla odpověď od ChatGPT. Umělecká agentura Miro Agency, která zpěvákův odkaz zpracovává, text zveřejnila na sociálních sítích.

„Miro Žbirka byl známý svou otevřeností k novým technologiím a inovacím v hudbě. S největší pravděpodobní by měl z AI radost, zejména pokud by mohla přispět k jeho hudební tvorbě nebo zlepšení zážitků fanoušků. AI technologie by mohla pomoci v produkci hudby, správě jeho odkazu nebo ve vývoji nových způsobů, jak oslovit a zapojit jeho posluchače,“ napsal ChatGPT.

Má to být Meky 2024, říká Kateřina Žbirková

Technologie AI tak pomohla upravit a vyčistit Mekyho zpěv z původní demonahrávky. Toho se ujala firma FamePlay. Vdově po zpěvákovi Kateřině Žbirkové tvůrci nejprve přehráli vzkaz, který nechali AI „namluvit“ Mekyho hlasem. „To byl jeden z rozhodujících okamžiků, kdy bylo jasné, že spolu budeme pracovat i dál na té složitější věci, což je zpívání,“ uvedl šéfproducent Lukáš Záhoř.

Díky umělé inteligenci se dříve podařilo dokončit skladbu Antonína Dvořáka nebo rozpracovanou píseň Beatles. Singl Nora vznikl z už existujících demo nahrávek. Skladbu, k níž slova napsal slovenský básník a textař Daniel Hevier, vybral Žbirkův syn David. Ten ji následně i produkoval.

„Samozřejmě jsme se dost báli, jak hlas bude znít. Jestli to bude Meky. Nemá to být Meky osmdesátých let, ale Meky 2024,“ připustila pochybnosti Kateřina Žbirková.

Fanoušci Žbirkovy hudby se v září dočkají také nového videoklipu k písni Naivná z alba Posledné veci. V prosinci pak Mekyho hity zazní v instrumentálním symfonickém zpracování na koncertě v pražském O2 universu.