Petra Soukupová založila Klub divných dětí. Rodičům vstup přikázán

Novinkou Petry Soukupové je Klub divných dětí (zdroj: ČT24)

Mila, Petr, Katka a Franta nepatří zrovna ke hvězdám kolektivu, jsou ale hrdiny nové knihy Petry Soukupové. Svým Klubem divných dětí by chtěla zvednout sebevědomí dětským outsiderským čtenářům a rodičům pomoci, aby lépe porozuměli světu svých potomků.

„Mila má asi poruchu pozornosti a myslí si, že umí mluvit se zvířaty. Petr nemůže spát a strašně se všeho bojí. Katka si nejradši ze všeho čte, bojí se lidí a je tlustá,“ představuje tři z knižních hrdinů jejich autorka. Do Klubu divných dětí patří ještě Franta. Kvůli nemocným nohám musí chodit o berlích a vztek ze svého postižení si vybíjí provokací ostatních. Baví se taky natáčením videí na YouTube.

Jsem divná, já to vím. Vím to už dlouho, takže jsem si už na to zvykla, že se na mě lidi někdy dívaj. Zvykla je možná nepřesný, protože mně to bylo vždycky jedno, jen jsem viděla, že lidi si myslí, že divná jsem.
ukázka z knihy (nakladatelství Host)

Petra Soukupová (divným) dětem rozumí. Na svět, vztahy a situace v něm nahlíží očima dětí jak v knihách pro dospělé čtenáře, tak v knihách určených přímo pro děti. Její poslední román Nejlepší pro všechny doplňoval dokonce – v samostatném vydání – dětský příběh Kdo zabil Snížka? Oba tituly byly přitom provázané místem, dějem i postavami. 

K hrdinům z Klubu divných dětí a jejich superneschopnostem má prý Soukupová blízko i díky vlastnímu dětství. „Taky jsem se v noci bála, když jsem nemohla spát. Taky jsem ráda hodně četla a bála jsem se lidí, nebyla jsem moc dobrá v kolektivech, taky jsem byla tlustá,“ přiznává. 

Její novinka je rozdělena na dvě části. První představuje členy klubu a jejich divnosti, v druhé společně zažijí něco, na co se nezapomíná. Zpočátku ani nejsou přátelé, spíše divné děti, co spolu tráví čas.

Pro (divné) děti i jejich rodiče

„Psala jsem tu knihu proto, aby si každé dítě, které si připadá nějakým způsobem divné nebo samo, si v ní třeba něco našlo. A připadá mi, že může být docela přínosná i pro rodiče, třeba si uvědomí, že některé dětské strachy nebo to, jak se děti v některých situacích cítí, je také trochu o nich,“ doufá autorka.    

K „divným dětem“ se hlásí i známé tváře, třeba herečka Aňa Geislerová nebo youtuber Kovy, kteří se na sociálních sítích zapojili do propagace knihy.