Od atomů po největší konvici. V Jablonci začalo trienále skla a bižuterie

V Jablonci nad Nisou začalo trienále skla a bižuterie (zdroj: ČT24)

V Jablonci nad Nisou začalo mezinárodní trienále skla a bižuterie. Hned na několika místech ve městě se představí výběr toho nejzajímavějšího, co se na českém trhu v posledních třech letech v tomto oboru objevilo.

Trienále navazuje na tradici slavných bižuterních výstav z druhé poloviny minulého století. Na aktuální přehlídce se prezentují designová studia, šperkaři, firmy, sklářští výtvarníci i studenti sklářských škol. Celkem je vystavovatelů na sto čtyřicet. Vedle Česka se představuje i tvorba z dalších jedenácti zemí.

„Naši kurátoři z Muzea skla a bižuterie cíleně oslovují firmy a značky a sklářské výtvarníky, kteří je něčím zaujali, a vyzývají je k účasti. Vlastní výběr exponátů už je potom přímo na těchto firmách,“ přiblížila přípravu rozsáhlé akce Milada Valečková, ředitelka pořádajícího muzea.

Pět výstav

Po celém městě se koná pět samostatných výstav, navštívit je lze do začátku září. V Galerii N je k vidění výběr z tvorby českých a zahraničních středních odborných škol a vysokoškolských ateliérů pod názvem A.TO.MY! V kostele sv. Anny představuje výstava No Limits práce českých sklářských výtvarníků, kteří zároveň působí jako pedagogové.

Novinkou tohoto ročníku je výstava Materiál: Sklo, ta představuje suroviny nezbytné k výrobě skla i zajímavé a inovativní příklady využití skla. „Specialitou na výstavě je například stoosmdesátilitrová konvice matura, největší svého typu na světě. Dále se v České republice vyrábí i největší střešní sklo do automobilu, které reaguje na sluneční svit. Zatím jediný, kdo ho viděl, byl japonský císař,“ upřesnil kurátor Petr Nový.

Výstavní pětici ještě doplňují hlavní výstava Trendy.Design.Produkce a společný projekt Redesign připravený s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně. Přístupné zůstanou až do 28. října, tedy do konce trienále.