Napřed pas od Putina, teď sexuální narážky v KLDR. Depardieu schytává čím dál větší kritiku

Gérard Depardieu býval pro diváky dobrotivý Gal Obelix nebo romantický našeptávač Cyrano z Bergeracu. Vnímání francouzského herce skrze filmové postavy ale stále více zastiňují jeho provokativní – jedno, zda chtěně, či nechtěně – činy. K dřívějším kontroverzím kvůli přijetí ruského občanství přibylo v poslední době urážlivé chování při návštěvě v Severní Koreji či obvinění ze sexuálního obtěžování. Nejnověji ho v úterý obvinila španělská spisovatelka a novinářka Ruth Bazaová. Francouzští filmaři odmítají s Depardieuem spolupracovat, zatímco prezident Macron i hercova rodina varují před mediálním lynčem.

Nejnovější trestní oznámení kvůli sexuálnímu násilí na slavného herce podala španělská spisovatelka a novinářka Ruth Bazaová. Tvrdí, že ji herec napadl v roce 1995, když s ním pořizovala rozhovor v Paříži. Rozhovor podle ní doprovázely „momenty napětí“, herec ji prý začal líbat na rty a hlavu a přitiskl ji k sobě. „Dotýkal se celého mého těla, sáhl mi do rozkroku a nemohla jsem se hýbat,“ řekla agentuře AFP Bazaová.

Čerstvá zpráva ohledně Depardieua přišla také z pařížského muzea voskových figurín Grévin. Oznámilo, že z expozice stahuje hercovu voskovou kopii, která tam stála od roku 1981, a to kvůli negativním reakcím návštěvníků na herce na sociálních sítích.

Kritika se vzedmula poté, co veřejnoprávní kanál France 2 odvysílal dokument Gérard Depardieu: Pád zlobra. Obsahuje mimo jiné záběry z hercovy návštěvy Severní Koreje v roce 2018, kam se vydal u příležitosti oslav sedmdesátého výročí vzniku KLDR.

Ať vrátí Řád čestné legie

Doprovodný profesionální štáb zachytil, jak Depardieu pronáší na adresu žen urážlivé výroky a napodobuje sexuální akt. „Ženy milují jízdu na koni, (protože) se jim klitoris tře o sedlo (...) a obrovsky si to užívají,“ řekl například podle agentury AFP. Je také vidět, jak pózuje pro fotografii a přitom říká, že „sahá na zadek“ severokorejské tlumočnici po svém boku. List The Guardian upozorňuje, že věděl o přítomnosti kamer.

Po zveřejnění dokumentu francouzská ministryně kultury Rima Abdul Malaková označila Depardieuovy výroky za šokující a dodala, že svým chováním dělá ostudu Francii. Iniciovala také zahájení disciplinárního řízení, které by mohlo vyústit v rozhodnutí odebrat Depardieuovi Řád čestné legie. Ten herec dostal v polovině devadesátých let od tehdejší hlavy státu Jacquese Chiraca. „Řád čestné legie vyznamenává člověka, umělce, přístup, hodnoty,“ vysvětlila své pohnutky ministryně. Depardieu prý dostane možnost své chování před komisí obhájit.

Herec se ale závěr komise rozhodl předběhnout a podle svých advokátů dává vyznamenání k dispozici. Právní zástupci umělce uvedli, že ministryně kultury svým chováním „zatloukla další hřebík do rakve již umírající presumpce neviny“ a podílí se na „mediálním lynči“ herce. Stanici France 2 pak kritizují, že odvysílala „sestříhané záběry pořízené v intimní a soukromé sféře“.

Macrona rozzuřil mediální lynč

Depardieu je už stíhán za znásilnění na základě podnětu, který na něj podala herečka Charlotte Arnouldová. Další podnět týkající se údajného sexuálního útoku z roku 2007 podala letos herečka Hélène Darrasová. Čin je zřejmě promlčený.

Depardieu podezření odmítá. V říjnovém (tedy ještě před vysíláním snímku) otevřeném dopise pro Le Figaro obvinění popřel a uvedl, že veškeré setkání s Arnouldovou bylo dobrovolné. Upozornil, že se stal obětí lynče zorganizovaného „mediálním soudem“. „Nikdy, nikdy jsem nezneužil ženu,“ napsal.

Francouzský prezident Emmanuel Macron neschvaluje rozhodnutí členky své vlády zvážit odebrání Řádu čestné legie, tvrdí deník Le Journal du Dimanche. A s odvoláním na informace ze zákulisí Elysejského paláce tento nápad prezidenta dokonce „rozzuřil“. Nijak nevítá, že politici mohou být vnímáni jako ti, kdo přispívají k „mediálnímu procesu“ s Depardieuem, protože i on má nárok na nestranné a spravedlivé posouzení.

Macronovu nelibost navíc posílilo, že ho ministryně kultury o disciplinárním řízení nezpravila, ačkoliv francouzský prezident je velmistrem řádu a takové kroky by s ním měly být konzultovány. The Telegraph připomíná, že Macron Řád čestné legie po sérii obvinění ze sexuálního obtěžování a znásilnění už v minulosti odebral hollywoodskému magnátovi Harveymu Weinsteinovi.

Gérard Depardieu s Řádem čestné legie, který převzal od Jacquese Chiraca (vlevo)
Zdroj: Reuters/Gareth Watkins

Jemný člověk, který provokace hraje, říká rodina

Depardieuova rodina tažení politiků i veřejnosti proti herci považuje za „bezprecedentní spiknutí“. Několik členů rodiny, včetně dcery filmové hvězdy, také herečky Julie Depardieuové, zveřejnilo v Le Journal du Dimanche dopis, kde odsuzují „kolektivní šílenství“ a uvádějí, že Depardieu je „v soukromí, se svými dětmi, nesmírně skromný, jemný, a dokonce prudérní člověk“.

Rodinní příslušníci připouští, že herec často a rád provokoval, šlo ale jen o součást hry. „Hraje všechny možné role, i když to znamená šokovat citlivé duše. Včetně nás, samozřejmě,“ stojí v dopise. Zaráží je prý, že se nad hercovými excesy pohoršují i někteří lidé, kteří mu ještě nedávno za podobné vtipy tleskali, dokonce ho k nim vybízeli. „Používat Gérardovy slovní provokace na podporu jiných (zatím nepodložených) obvinění je krajně nečestné,“ uvedla rodina.

Od Depardieua se nicméně už distancovaly některé úřady v jiných francouzsky mluvících zemích. Herec byl vyškrtnut ze seznamu držitelů národního řádu kanadského Quebecu. Titul čestného občana mu odebrala belgická obec Estaimpuis, kde herec od konce roku 2012 žil kvůli zvyšování daní v rodné Francii.

Nechceme už zavírat oči, zní od filmařů

Depardieuovy výroky nezůstaly bez odezvy ani ve francouzském filmovém a televizním průmyslu. Fabien Onteniente, který Depardieua režíroval v komedii Disco z roku 2008, prohlásil, že už s ním nehodlá nikdy spolupracovat. „Není možné zavírat oči před takovýmto nepřijatelným chováním,“ řekl Onteniente zpravodajskému kanálu FranceInfo. Dodal, že ve francouzském filmovém průmyslu existuje v otázce sexuálního násilí určitý druh omerty, protože jde o uzavřený obchod se „spoustou popírání“.

Podobně se vyjádřili, ať už v dokumentu nebo mimo něj, i zástupci veřejnoprávní stanice France Télévisions či francouzského svazu filmových producentů. Depardieu v nahraném telefonátu, který je součástí dokumentu, uvedl, že se k obsahu pořadu nebude vyjadřovat.

„Jsem Rus,“ tvrdí Depardieu kvůli kultuře i daním

Čtyřiasedmdesátiletý herec není kvůli svému kontroverznímu chování propírán poprvé. Mnohé šokoval, když v roce 2013 přijal – ke svému francouzskému – ruské občanství. Z pragmatických důvodů: nesouhlasil s rozhodnutím tehdejšího prezidenta Françoise Hollandea uvalit daň ve výši sedmdesáti pěti procent na osoby s nejvyššími příjmy.

„Myslím, že je normální platit, ale ne blbcům, kteří si myslí, že dělají dobro,“ řekl v roce 2014 týdeníku Le Point. Od té doby opakovaně vychvaloval svou novou vlast, ruskou „demokracii“ i Putina, kterého přirovnal k papeži Janu Pavlu II. Filmový představitel sibiřského mystika s vlivem na carském dvoře Rasputina získal adresu trvalého bydliště v hlavním městě Mordvinska, v Saransku.

Na filmovém festivalu v Litvě v roce 2014, už po okupaci a anexi Krymu, označil Ukrajinu za část Ruska. Ukrajina ho pak zařadila na seznam kulturních osobností, které ohrožují bezpečnost země. Hercův obdiv k Rusku inspiroval mimo jiné i českou kapelu Wohnout k písni Depardieu. Její členové s nalepenými depardieuovskými nosy zpívají o tom, že mohl „bagetu prodat za piroh / sklenici vína za stakana / Porsche za soba s parohama“.

Po plnohodnotném vpádu Ruska na Ukrajinu v únoru 2022 vyzval herec obě země k domluvě. „Rusko a Ukrajina byly vždy bratrskými zeměmi. Jsem proti této bratrovražedné válce. Říkám: ­‚Zastavte válčení a vyjednávejte‘,“ žádal.

Parodie na ruské občanství Gérarda Depardieua
Zdroj: Reuters

Putinovo rozhodnutí poslat armádu na svého souseda označil za „nepřijatelný a šílený exces“, za který ale obyčejní obyvatelé Ruska nenesou žádnou odpovědnost. A rozhodl se také výtěžek z části svých vystoupení věnovat na pomoc Ukrajině.

O rok později v rozhovoru pro německý deník Augsburger Allgemeine na otázku, jestli se proměnil jeho postoj k Rusku, odpověděl: „Pro mě se nic nezměnilo. Stále jsem Rus. Miluji ruskou kulturu. Pokud miluji nějakou zemi, je to vždy kvůli její kultuře. Ale raději se vyhýbám rozhovorům na toto téma, nikdo o tom není schopen říct nic opravdu rozumného! Nikdo!“ Dodává, že válka je „velká blbost“, ale nemá rád míchání politiky a herectví.

To se mu letos v srpnu při návštěvě Moravské zemské knihovny nepodařilo. Do Brna přijel soukromě, aby si prohlédl archiv, který knihovně odkázal česko-francouzský spisovatel Milan Kundera, s nímž se herec přátelil od osmdesátých let. Knihovna na sociálních sítích zveřejnila fotografii, na níž Depardieu listuje před Kunderovým portrétem složkou s dokumenty. Poměrně bouřlivá diskuse pod příspěvkem se ale víc než na přátelství obou mužů soustředila na Depardieuovy sympatie ke Kremlu.