Nabarvené ptáče vyletělo v Benátkách z hnízda. Provázel ho potlesk i odchody z kina

První diváci viděli  filmovou adaptaci ceněného románu Jerzyho Kosińského. Černobílé drama Nabarvené ptáče natočil podle vlastního scénáře Václav Marhoul a uvedl v hlavní soutěži slavného festivalu v Benátkách. Jak snímek hodnotí porota, ukáže až vyhlášení cen 7. září. Přijetí krutého příběhu ale přece jen trochu naznačily bezprostřední reakce po novinářské projekci v pondělí i úterní slavnostní premiéře.

Kniha Jerzyho Kosińského patří k zásadním dílům světové literatury, její zfilmování tedy provází zvědavost, přestože snímek je náročný jak obsahově (kvůli drastickým scénám), tak svou délkou – trvá bezmála tři hodiny. Dialogy z celkové stopáže přitom zaberou sotva deset minut, chybí i filmová hudba.

Marhoul: Diváci neodchází kvůli filmu, ale kvůli sobě

Novinářům se novinka v pondělí promítala v sále s půldruhým tisícem sedadel, zaplněn byl téměř do posledního místa. Všechna ale do závěrečných titulků obsazena nezůstala. Nicméně ti, kdo vydrželi, tvůrce odměnili potleskem. Tleskalo se i při premiéře – vestoje, během celých osmiminutových závěrečných titulků.

„Po skončení projekce diváci tleskali. Je pravda, že ne všichni vydrželi do konce,“ připouští redaktor ČT Martin Rachmann, který také seděl v publiku. „Kdo četl knihu, ví, že text obsahuje některé velmi drastické scény. Po jedné z nich s postavou jménem Ludmila, kterou hraje Jitka Čvančarová, se někteří diváci zvedli a ze sálu odešli,“ upřesnil, že přítomné nejvíce zasáhla naturalistická scéna brutálního znásilnění.

„Lidé odcházejí ze scén, kdy jim nic neukazuji, odchází ale kvůli tomu, co vidí sami v sobě,“ podotýká Václav Marhoul.

„Mohu bez váhání prohlásit, že se jedná o monumentální dílo, a bylo mi ctí ho zhlédnout. Mohu ale také říct, že doufám, že už mi nikdy nezkříží cestu,“ vyjádřil protichůdné dojmy v jedné z prvních reflexí recenzent britského Guardianu Xan Brooks, podle jehož hodnocení jde o vizuálně nádherný fantazmagorický horor. A s nadsázkou dodal, že jednoho dne vznikne film i o benátské projekci a početné snaze diváků opustit zdejší sál.

Diváci v Česku film posoudí krátce po benátské premiéře

Plný krutosti a násilí je už Kosińského román. Devítiletého Žida Josku vystavuje autor, jenž se stejně jako hlavní hrdina musel za války skrývat na venkově, nemilosrdnému zacházení. Místo ochrany nachází totiž chlapec u dospělých i dětí nepřátelství ovlivněné předsudky a pověrami.

Trailer: Nabarvené ptáče (zdroj: Silver Screen)

Nabarvené ptáče je po pětadvaceti letech prvním filmem českého režiséra, který byl vybrán do hlavní soutěže na benátském festivalu. Dramatický příběh vznikl v koprodukci České televize.

Tuzemští diváci se na něj budou moci do kina vypravit od 12. září, možná jako na snímek oceněný v Benátkách. V získání Zlatého lva nicméně Marhoulovi na 76. ročníku konkurují novinky od dalších dvaceti tvůrců, včetně světoznámých filmařů jako Hirokazu Kore'eda, Steven Soderbergh či Roman Polanski.