Na zámku Kunín obdivují porcelán Made in Poland

Slavný polský porcelán na zámku v Kuníně (zdroj: ČT24)

Zámek Kunín na Novojičínsku se chlubí sbírkou porcelánu z nejstarší polské porcelánky, kterou pomáhali budovat i čeští řemeslníci. Na tři sta padesát kusů porcelánového nádobí, sošek a dalších artefaktů zapůjčilo Národní muzeum v Kielcích.

Všechny výrobky pocházejí z továrny v městečku Ćmielów, která původně na začátku devatenáctého století zahájila svou činnost výrobou fajánsu, tedy specifických hrnčířských výrobků. V roce 1838 ale přišel do Ćmielówa ze Sokolova Gabriel Weiss.

„Přišla s ním i celá skupina řemeslníků, specialistů z Čech, aby rozjeli výrobu porcelánu,“ upřesnila kurátorka Magdalena Śniegulska z Národního muzea v Kielcích. Později se továrna obrátila na francouzské umělce, z Francie začala dovážet i potřebnou surovinu pro výrobu. A mezi válkami pak vyvážela porcelán do celého světa.

Servis na oceán i pro prezidenta

Ke slavným výrobkům patřil třeba ve třicátých letech minulého století servis s názvem Koule, jehož růžová barva byla dlouho výrobním tajemstvím. „Aby měl porcelán tak jemnou růžovou barvu, je třeba dát do hmoty práškové zlato,“ prozradila kurátorka. 

Součástí výstavy jsou i šálky z jemného porcelánu, původně navrženého pro polské lodě. „Pokud má někdo servis označený zespodu Gdyně–Amerika, může si být jistý, že se plavil na našich zaoceánských lodích,“ podotýká kurátorka. K nejcennějším kouskům ale dnes v antikvariátech patří porcelánová zvířata vyrobená v šedesátých letech.

Výstava porcelánu z polské továrny ve Ćmielówě na zámku Kunín
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Porcelánka v Ćmielówě funguje dodnes. K výročí založení se v limitované edici vrátila k některým původním vzorům, třeba z kávového servisu Krokus, který spadá do šedesátých let, z dřívějších výrobků si vypůjčila empírové zlacení. „Stejný vzor měl slavný servis vyrobený ve dvacátých letech pro prezidentský palác ve Varšavě,“ připomněla kurátorka.

Historický porcelán zůstane v Kuníně až do konce roku. Na zámku kvůli výstavě mimořádně prodloužili návštěvnickou sezonu.