La La Land má důvod ke zpěvu: získal i ceny BAFTA

Hollywoodský muzikál La La Land pokračuje ve sbírání filmových cen, které by mohl završit na konci února Oscarem. Nejnověji se stal nejlepším filmem podle Britské filmové a televizní akademie (BAFTA).

Snímek o lásce jazzového hudebníka a herečky získal i trofej za nejlepší režii pro Američana Damiena Chazellea a za nejlepší herečku v hlavní roli pro jeho krajanku Emmu Stoneovou.

Dvaatřicetiletý režisér a autor scénáře Chazelle se před týdnem stal nejmladším nositelem ceny Asociace filmových režisérů (DGA). Počátkem ledna jeho snímek ovládl Zlaté glóby, které bývají považovány za předzvěst Oscarů.

I další ceny BAFTA mířily za tituly, kterých si povšimly i glóby. Drama Místo u moře získalo cenu za nejlepší mužskou roli, již ztvárnil Američan Casey Affleck, a cenu za nejlepší scénář. Ta putuje do rukou jeho krajana Kennetha Lonergana.

Američanka Viola Davisová byla oceněna za nejlepší herečku ve vedlejší roli v sociálně laděném filmu o amerických černoších Fences. Nejlepším hercem ve vedlejší roli se stal Brit Dev Patel za výkon v dramatu o indickém chlapci Lion.

Ceny BAFTA za rok 2016: Kenneth Lonergan
Zdroj: Hubert Boesl/ČTK/DPA

Cenu za nejlepší britský film získalo sociální drama Já, Daniel Blake. Vypráví příběh padesátníka, jenž se po infarktu ocitne ve vyčerpávajícím procesu žádostí o sociální dávky.