Kytice svázaná z hereckých legend. Duo SKUTR uvedlo Erbenovy balady v Národním divadle

Národní divadlo v Praze uvedlo dramatizaci Kytice Karla Jaromíra Erbena. Inscenovat jeden z nejznámějších textů české literatury na první scéně se odhodlalo režijní duo SKUTR, které tvoří Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Podobenství o lásce a smrti, vině a odpuštění nabízí především velké ženské role pro legendy zlaté kapličky Janu Preissovou, Ivu Janžurovou, Janu Bouškovou a Taťjanu Medveckou.

Na scéně se objeví většina ansámblu, mimo jiné František Němec, Jana Pidrmanová, Anna Fialová, Igor Orozovič, Jana Boušková, Pavla Beretová, Lucie Polišenská, Radúz Mácha, Jan Bidlas, Patrik Děrgel nebo Pavlína Štorková. Jako host si hrozivého Vodníka zahrál Csongor Kassai.

Spolu s tvůrčí dvojicí SKUTR na dramatizaci pracovala Ilona Smejkalová. Scénu, která většinou připomíná venkovské prostředí, ale chvílemi ji překreslují barokní motivy promítané na zadní stěnu, vytvořil Jakub Kopecký. Kostýmy navrhla Simona Rybáková.

Herci jako poupátka

„Devadesát procent úspěchu je Karel Jaromír Erben. Snažili jsme se s výtvarníkem Kubou Kopeckým, se Simonou Rybákovou, s Honzou Kodetem a Petrem Kalábem, kteří dělali choreografii a hudbu, přistoupit s úctou nejen k tomu textu, ale k samotné budově divadla, k těm, jak se říká, zlatým portálům,“ uvedl Lukáš Trpišovský.

Duo SKUTR uvedlo v Národním divadle Erbenovu Kytici (zdroj: ČT24)

Přesto adaptace slavné klasiky na první scéně budila ostych. „Někteří z herců byli na začátku takoví zavření, jako poupátka, ale jsem strašně rád, že během zkoušení rozkvetli a mohli jsme z nich svázat tuhle Kytici. Protože jsou nesmírně inspirativní a barevní,“ říká Kukučka.

Erbenova sbírka baladických básní patří mezi klasická díla české literatury. Poprvé vyšla v roce 1853 a šlo o jedinou původní knihu, kterou Erben kdy vydal. Byla inspirována českými lidovými pověstmi a již v době svého vzniku slavila úspěch a ovlivnila generace umělců.

Otázka viny

Dílo, jehož symbolika je svázána s přírodou, každodenní venkovskou zkušeností a lidovou tradicí, je zároveň souborem vášnivých a smyslných příběhů, plných nadpřirozena a děsuplných přízraků. Současně otevírá základní témata lidské existence.

„Hlavním tématem není nic jiného než otázka viny, ale rozhodli jsme se trochu jinak uspořádat pořadí balad, než jsou v té sbírce. Celé jsme to zarámovali první a druhou částí Záhořova lože, což je jediná balada, která v sobě nenese jen otázku viny, ale také otázku pokání a na závěr odpověď, že existuje rozhřešení,“ upozornil Trpišovský.

První premiéra Erbenovy Kytice na scéně historické budovy Národního divadla se konala ve čtvrtek 28. února. Druhá premiéra pak proběhne v pátek 1. března.