Knižní novinky: Scénář od Rowlingové, učebnice komiksu a Urbanův kar za Vary

Na jména Michela Houellebecqa, J. K. Rowlingové nebo Miloše Urbana lákají čtenáře tuzemská nakladatelství. Právě nové knihy nebo překlady novinek těchto autorů zmiňují ediční plány na konec zimy a jaro.

Po Harrym Potterovi vytváří J. K. Rowlingová další čarodějnickou sérii. Fantastická zvířata už představila ve dvou filmech, scénář k druhému z nich s poditulem Grindelwaldovy zločiny vyjde na jaře knižně také česky. 

Bez kouzel se musí obejít zájemci, kteří se chtějí přiučit na workshopech kreslířky a ilustrátorky Toy_Box. Umělkyně tají svou identitu, netají ale své umělecké zkušenosti a předává je dál. Na jaře dokonce vydá Komiksovou učebnici komiksu, v níž čtenářům poradí s volbou stylu, rozvíjením příběhu i s tím, jak mají na tvorbu najít čas. 

Z jiného literárního soudku je kniha od Ljudmily Ulické. Významnou ruskou spisovatelku znají tuzemští čtenáři už z knih Daniel Stein, překladatel nebo Zelený stan. V Případu Kukockij rozvíjí příběh lékaře bojujícího za právo na interrupci, o které sovětské ženy přišly Stalinovým nařízením.

Houellebecq „předpověděl“ žluté vesty

Zatímco Ulická účtuje z minulostí, román francouzského spisovatele Michela Houellebecqa se odehrává v současnosti. Svou novinku nazval Serotonin podle takzvaného hormonu štěstí. Hlavní hrdina trpí depresí i nevydařenými láskami a jeho cesta na venkov se navíc stává smutnou poutí mezi vesničany usouženými Evropskou unií, kteří se jako poslední důrazný protest rozhodnou zablokovat dálnice.

Čeští čtenáři se mohou těšit na novinky od Houellebecqa, Rowlingové či Urbana (zdroj: ČT24)

„Někteří recenzenti zmiňují, že Houellebecq tímto románem předpověděl hnutí žlutých vest,“ upozorňuje šéfredaktor nakladatelství Odeon Jindřich Jůzl na podobnost se současnými demonstracemi Francouzů proti reformní politice prezidenta Macrona.

Miloš Urban pohřbívá Karlovy Vary

Optimistickým čtením není ani novinka českého spisovatele Miloše Urbana. Hororová kriminálka z Karlových Varů řeší sérii vražd bez zjevné souvislosti. „Policie je bezradná, a proto pozve jednoho spisovatele, bývalého Karlovaráka, který píše knížky s podobnými zápletkami, aby jim pomohl případ vyřešit,“ prozradil Urban.

Román s názvem Kar a podtitulem „pohřební hostina za jedno město“ je prý odrazem autorova ambivalentního vztahu k těmto západočeským lázním. I proto knihu považuje za jednu ze svých nejosobnějších.