Kde se rodilo moderní umění. Ateliér Alberta Giacomettiho se otevřel veřejnosti

Více než půl století po smrti sochaře Alberta Giacomettiho se jeho práce v nevídaném rozsahu dostává k veřejnosti pod jednou střechou. Návštěvníci mohou navštívit umělcův pařížský ateliér přesně v té podobě, v jaké ho opustil. Vedle dosud nevystavovaných soch a obrazů jsou v něm i nedokončené skici nebo popelník, ve kterém výtvarník naposledy uhasil cigaretu.

Nové centrum věnované Giacomettimu se nachází ve čtvrti Montparnasse, pařížské umělecké křižovatce poloviny dvacátého století, kde tento významný švýcarský sochař a malíř čtyři desítky let žil a tvořil. 

V Giacomettiho institutu, jak zní oficiální název nového muzea, je v rámci stálé expozice k vidění především věrná rekonstrukce umělcova „chaotického“ ateliéru. Vdova Annette Giacomettiová si většinu věcí z ateliéru ponechala, a návštěvníci tak mohou poprvé spatřit některá dosud nevystavená díla i původní nábytek.

V Paříži otevřeli ateliér Alberta Giacomettiho (zdroj: ČT24)

„Giacomettiho práce je spojená s jeho ateliérem, je to něco neoddělitelného. Právě v ateliéru vznikla všechna jeho díla. Je to tvůrčí místo, místo inspirace,“ říká kurátorka Serena Bucalo-Musselyová.

Nové muzeum chce každoročně uspořádat tři až čtyři výstavy, které se budou věnovat různým aspektům Giacomettiho tvorby nebo jeho vztahu k dalším umělcům a spisovatelům své doby.

Alberto Giacometti se věnoval nejrůznějším formám výtvarného umění, včetně  malby a kresby, ale světový věhlas získal hlavně jako jeden největších sochařů dvacátého století. Jeho štíhlé postavy v pohybu se zařadily mezi klíčová díla moderního umění.

Přátelil se a spolupracoval s dalšími ikonickými umělci své doby, výtvarníky Joanem Miróem, Maxem Ernstem a Pablem Picassem nebo s dramatikem Samuelem Beckettem.

Rodák ze švýcarské obce Borgonovo zemřel 11. ledna 1966 ve věku 64 let. O Giacomettiho umělecký odkaz dnes pečuje nadace, která uchovává více než 350 soch, 90 maleb a přes 5000 kreseb. Stará se také o sochařův archiv, včetně korespondence a fotografií.