Karban, pivo, řízky. Antonín Dvořák byl také jenom člověk

Že složil Novosvětskou symfonii a operu Rusalka, ví nejspíš téměř každý, Antonín Dvořák ale nežil jenom hudbou. Rád si také zašel „na jedno“ a zabafal si z oblíbené dýmky. Národní muzeum přichystalo výstavu, kde prozradilo i Dvořákovy Hříšné radosti. Velkého českého skladatele přibližuje jako obyčejného člověka s řadou zlozvyků.

Vernisáž výstavy doprovodilo netradiční vystoupení vokálního souboru Collegium 419, které se zaměřuje na hudbu šestnáctého až osmnáctého století. V Muzeu Antonína Dvořáka ale v jeho podání zněly zhudebněné recepty Terezie Liehmannové, skladatelovy první lásky. U jejího otce se ve Zlonicích jako sotva patnáctiletý mladík učil hudební teorii a hrát na housle, klavír a varhany.

Po divadle bramboračku

Terinka se zajímala nejen o hudbu, ale také o vaření. Originál její kuchařské knihy, do které si zapisovala recepty, je součástí výstavy. Dvořáka, milovníka dobrého jídla, by nejvíce potěšila českou kuchyní.

V mimořádné oblibě měl prý švestkové knedlíky, nepohrdl ovšem ani hovězím na šafránové omáčce nebo telecími řízky. „A když hrál v Prozatímním divadle na violu, po představení chodil do hospody na bramboračku,“ doplnila skladatelovy chutě kurátorka Veronika Vejvodová.

Hříšné radosti Antonína Dvořáka na výstavě (zdroj: ČT24)

Chutnou krmi Dvořák rád zapíjel pivem. Právě na jeho nedostatek si stěžoval během svého pobytu v Americe. „První prázdniny jel trávit na americký venkov do Spillville a během cesty bylo zakázáno požívat ve vlaku pivo, což nesl velmi nelibě,“ prozradila kurátorka.

Karty hrál o sirky

Známý český komponista si také rád zakouřil, z jeho pozůstalosti je na výstavě například k vidění dýmka, kterou dostal k šedesátým narozeninám. Na přání manželky Anny si tabák dopřával jen venku na zahradě a v hospodách.

„Téměř denně chodíval do Pařížské kavárny naproti bytu Dvořákových v Žitné ulici. Často také zavítal do restaurace U Mahulíků v Myslíkově ulici, kde se scházela zábavná společnost hudebníků, jíž byl Dvořák ,protektorem‘,“ vyjmenovala skladatelova oblíbená místa kurátorka. 

U piva a dýmky si se svými přáteli často zahrál partičku tzv. dardy, nekarbanili ale prý o peníze, jen o sirky nebo knoflíky. Co dalšího lidského nebylo Mistrovi cizí, mohou návštěvníci Muzea Antonína Dvořáka zjistit až do začátku dubna příštího roku.