Islandští Sigur Rós dnes v Praze představí své zasněné písně

Praha - Po sedmi letech dnes v Praze zahrají světoznámí představitelé alternativní rockové hudby Sigur Rós. Čtyřčlennou islandskou kapelu doplní v Aréně HC Sparta smyčcový kvartet Amiina a dechová sekce. Islanďané vystoupí bez předkapely a zahrají jak skladby z nového, v pořadí pátého alba Med sud í eyrum vid spilum endalaust (na jeho obalu pózují bez šatů), ale také ze svých starších desek.

Vedle Björk jsou Sigur Rós nejznámějšími hudebníky z ostrova a jejich hudba inspirovaná přírodou a islandskými baladami se často objevuje i ve filmech. Na letošním MFF Karlovy Vary sklidil velký úspěch snímek dokumentující koncerty kapely pod širým nebem po celém Islandu nazvaný Sigur Rós: Heima.

Kapela vznikla v roce 1994 a název si členové zvolili podle jména sestry zpěváka a kytaristy Jóna Birgissona Sigurrros (Vítězná růže), která se narodila v týdnu, kdy se rozhodl založit s kamarády kapelu. Chtěli znít jako americká skupina Smashing Pumpkins, potom ale baskytarista George Holm dostal do ruky violoncello a jejich hudba se začala proměňovat v alternativní rock plný zvláštních zvuků. První album Von s velmi úspěšnou skladbou Leit Af Lifi vydali v roce 1997.

Na dnešní večer připravili hudebníci show připomínající poetiku zasněženého severu. Nechali zmenšit kapacitu haly, aby fanoušci dosáhli intenzivnějšího zážitku a těsnějšího kontaktu s kapelou, a nad pódium umístili několik obřích světelných koulí. Hostující dechová sekce bude procházet publikem ve sněhově bílých uniformách.

Kvartet Amiina tvoří mladé Islanďanky, které se daly dohromady v roce 2004. Nedávno vyšlo jejich debutové album Kurr, pojmenované podle zvuku, který vydávají ptáci na Islandu. Na několik skladeb se k Sigur Rós připojí i pět hráčů na dechové nástroje, včetně Samúela Jóna Samúelssona, frontmana stejnojmenného islandského big bandu.

V České republice Sigur Rós vystoupí podruhé, v roce 2001 se představili v pražském Paláci Akropolis. Během necelých 15 let existence si svými písněmi s náladou teskných severských balad získali mnoho příznivců. Mezi ně patří například Thom York ze skupiny Radiohead, s níž kapela i společně vystupovala, nebo Chris Martin z Coldplay. Jeho žena, herečka Gwyneth Paltrowová, při hudbě Sigur Rós údajně porodila dceru Apple.

Pražský koncert Sigur Rós patří do dlouhodobé série Midnight Sun Sessions, jež v Praze představuje severskou kulturu. V poslední době se zde v jejím rámci objevily skupiny jako Datarock, Efterklang, Ralph Myerz & The Jack Herren Band nebo písničkář José Gonzáles.