Ilustrátor Janíček vykreslil cestu po Americe. Fascinovaly ho mosty i cedule v Twin Peaks

Ilustrátor Janíček vykreslil cestu po Americe (zdroj: ČT24)

Knižní grafik a ilustrátor Jindřich Janíček je už od dětství fascinován Amerikou. Jedné ze svých cest po Spojených státech teď věnoval celou knihu. Odráží se v ní autorova fascinace americkou geografií, folklorem či popkulturou. Už název Na západ severozápadní linkou parafrázuje film Alfreda Hitchcocka.

Vzpomínky na dvoutýdenní dovolenou zachycoval Janíček tři roky. Na západní pobřeží Spojených států se vypravil v březnu 2019, původně chtěl z cesty vytvořit jen krátkou reportáž. „Ale pak jsem to pár let po večerech kreslil a zjistil jsem, že najednou to má tři sta stránek,“ dodal.

Vrací se třeba k návštěvě míst, kam David Lynch zasadil seriálové Městečko Twin Peaks. „Přijelo velké černé luxusní auto, z něho vystoupil průvodce v obleku a začal na hnusnou plastovou konstrukci skládat špatně vytištěnou falešnou ceduli ‚Vítejte v Twin Peaks‘, aby se turisti z jeho auta mohli vyfotit,“ popisuje jednu ze situací, která mu z cesty uvízla.

Na západ severozápadní linkou
Zdroj: Paseka

Se sebeironickým nadhledem popisuje obyčejné příhody z měst i národních parků. Vzpomíná na hotely u silnic, zapadlé benzinky a stánky s občerstvením a často také na mosty.

„Fascinující stavby, fascinující kousky infrastruktury. Mám prostě rád mosty a pořádně nevím proč,“ přiznává. Kniha se vydává i ke kořenům autorova okouzlení Amerikou. Nachází je v devadesátých letech, kdy vyrůstal u přívalu amerických televizních seriálů, filmů a hudby.

Komiks, texty i soundtrack

Komiksové pasáže se prolínají s ilustrovanou prózou obohacenou o encyklopedické zajímavosti, nákresy, mapky či schémata. Kniha má i pomyslný soundtrack inspirovaný některými místy, i čtenáři tak můžou v hlavně znít písně od Julien Bakerové, Talking Heads či Sun Kil Moon.

„Politicky se Spojenými státy absolutně nesouhlasím, je to úplně příšerná země, ale zároveň mě fascinuje a láká mě se tam vracet,“ říká Janíček. S manželkou se stihl podívat i na východní pobřeží, další cestopis v podobném formátu ale zatím neplánuje.