Hlasy v Dejvickém divadle lákají do zákoutí lidské duše

Praha - Čím omšelejší, tišší a všednější je hrůza, tím bližší je naší realitě, píše Dejvické divadlo o hře Hlasy, kterou dnes večer uvádí ve světové premiéře. Přímo pro tuto pražskou scénu ji napsal David Jařab, který ji také režíruje. "Hranice mezi smyšlenkou a skutečností bývá někdy dost neznatelná. Přes tuto hranici zaznívají hlasy a lákají nás na druhou stranu. A podlehnout není někdy jen otázkou vůle…," naznačuje upoutávka, na co se může divák těšit, respektive čeho se může bát.

V komorním thrilleru nechybí láska ani zločin, který se nedá vzít zpět. „Ta hra je o vztazích, o zvláštních zákoutích lidské duše, jež produkují věci, které jsou buď pravdivé, nebo nepravidé, a o hranici mezi realitou a nerealitou,“ uvedl ke své hře Jařab.

Hlasy se odehrávají na jednoduché scéně, která má podtrhovat atmosféru s kriminálním podtextem. Do jejího navrhování se Jařab také zapojil. „David Jařab se pokouší vytvořit inscenaci, která je založena na klidu. A dalším spoluhráčem, kterého přizve, je ticho,“ prozrazuje jeden z herců Pavel Šimčík. Kromě něho se na scéně objeví ještě Jaroslav Plesl, Klára Melíšková nebo Alois Švehlík.

Čím omšelejší, tišší a všednější je hrůza, tím bližší je naší realitě. Čím jednodušší je zápletka, tím více se nakonec podobá antické tragédii.

A tak raději poslouchejme vnitřní hlasy - intuici - a snažme se mezi nimi rozlišovat. Najít ten nejsilnější a nechat se jím vést.