Fotografie do minuty. Polaroid slaví sedmdesáté narozeniny

Polaroid slaví sedmdesát let (zdroj: ČT24)

Stačí jednou cvaknout a vyjede fotografie. Dnes už sice polaroidy využívají spíše jen nadšenci, přesto tato technologie pořád žije. Poprvé takzvaný instantní fotoaparát představil přesně před sedmdesáti lety Edwin Herbert Land. Na nápad vyvinout přístroj se samovyvolávacím filmem ho přivedla jeho sedmiletá dcera.

„Jeho původní myšlenkou bylo udělat takový fotoaparát, se kterým dokáže fotit úplně každý. To v té době bylo něco úplně nepředstavitelného, aby právě třeba jeho sedmiletá dcera dokázala fotit, vyvolat si film,“ dodává Michal Čáp z projektu PolaroidLove. 

Land proto založil firmu Polaroid a 21. února 1947 představil první přístroj, který do minuty zobrazil právě vyfocený snímek. Na trh se tyto fotoaparáty dostaly v roce 1948. Původní přístroj vypadal jinak než dnešní polaroid. „Byl to takový zvláštní film, který vypadal jako dnešní svitek,“ přiblížil Čáp.  

Hlavně nemávat

I současné polaroidy ale vyvolají fotografii do pár minut. „Závisí to na teplotě. Když je tepleji, tak je to rychlejší. Nemusí se s tím dělat už nic,“ potvrzuje Tomáš Nosek z PolaroidLove. Lidé by se snímkem hlavně neměli mávat. „To je zažité z televize, ze starších filmů, které se takhle vyvíjely. Ale tomu polaroidu to spíš vadí. Jak se s ním mává, tak se láme, takže by se měl nechat ležet,“ upozorňuje.

Původní filmy do polaroidu fungovaly na jiném principu. „Negativ a pozitiv byly přilepené k sobě a ve chvíli, kdy jste chtěli tu fotku vidět, tak jste je odlepili. Ale byly ještě vlhké, takže bylo potřeba s tím chvíli mávat, aby to uschnulo. Dnes s tím filmem už to potřeba není,“ vysvětlil Čáp. 

Instantní fotoaparáty a filmy byly hlavním produktem firmy Polaroid až do počátku 21. století, kdy drtivý nástup digitální fotografie prakticky vymazal hlavní výhodu polaroidů - možnost okamžitě vidět výsledek.

Polaroidy fungují dál, technologie se ale změnila

Dnes už polaroidy vyrábí jiná firma a také technologie se změnila. „Když Polaroid v roce 2008 skončil, tak nadšenců do toho přístroje bylo pořád hodně. Podařilo se jim koupit jednu z továren a začít ten film vyrábět znova. Chemické složení je ale úplně jiné, než bývalo. Film nemá tak krásné a realistické barvy, jaké míval, ale dostal úplně nové kouzlo,“ říká Čáp.  

Film má osm fotografií a jde o plastovou kazetu, která se do přístroje jednoduše vloží - přesně v duchu původní myšlenky, že by to měl dokázat úplně každý. Nevýhodou je poměrně vysoká cena - jeden snímek vyjde na přibližně 65 korun. 

V současnosti využívají polaroidy hlavně umělci, oblíbené jsou také pro fotografování na svatbách či večírcích. Používají se i v modelingu pro snímky modelek bez nalíčení, protože tyto fotografie už se nedají po vyvolání upravovat.