Drama Želary vypráví v Olomouci tancem, zahraniční tanečníci se učili moravský folklór

Želary jako taneční divadlo (zdroj: ČT24)

Moravské divadlo Olomouc se inspirovalo novelou Květy Legátové a filmem Ondřeje Trojana. Příběh Želary, odehrávající se v horské vsi za nacistické okupace, odvypráví jako taneční drama. Zásadní roli v premiérové inscenaci hraje hudba cimbalistky Zuzany Lapčíkové.

Ústřední postavou děje je mladá lékařka, která za německé okupace musí utéct z města. Ukryje se v odlehlé vesnici na Moravských Kopanicích pod novou identitou, když se provdá za horala Jozu. Střetnutí dvou naprosto odlišných světů a kultur dvou lidí, kteří se do té doby neznali, se postupně promění v láskou naplněný vztah.

V taneční inscenaci role hlavních hrdinů i vesničanů ztvárnili členové olomouckého baletu. Většina z nich pochází ze zahraničí, z Číny, Brazílie či Španělska. „Narazili jsme na to, že i když se tanečníci pokoušeli tančit folklór, zůstávali ve slovníku klasického tance, ve kterém jsou celoživotně školeni. Na zkouškách jsme se proto hodně nasmáli, ale nakonec je musím pochválit, že to zvládli. I oni sami byli rádi, že se mohli seznámit s českým folklórem,“ prozradila autorka choreografie Hana Litterová.

Představení je spojením tance a civilního herectví. Zapojil se do něj celý baletní soubor. Hudbu zkomponovala cimbalistka Zuzana Lapčíková, zároveň při představení na cimbál hraje a také zpívá. Její partitura je pro orchestr Moravského divadla základ, velký prostor ale dostává také improvizace, jak bývá pro folklór typické. „Všichni hrají, co je v notách, ale opravdu zhruba. Je to speciální hudební kategorie, kterou je potřeba umět,“ poznamenal šéfdirigent Petr Šumník.

Želary v Moravském divadle Olomouc
Zdroj: Moravské divadlo Olomouc/Serghei Gherciu

Kniha a film jako inspirace

Námět nového představení nebude většině diváků neznámý. Buď ho četli v knihách od Květy Legátové, nebo znají z na Oscara nominovaného filmu režiséra Ondřeje Trojana. „Ne zcela jsme se chtěli ztotožnit s knižní předlohou a s filmem. Chtěli jsme to jednak propojit, jednak upravit pro adaptaci na taneční divadlo. Některé postavy jsme vypustili, některé přidali, příběh jsme ale zachovali,“ popsala autorský přístup Hana Litterová.

Premiéra Želar se odehraje v pátek 16. února. „Věřím, že Želary osloví naše diváky nejen tím, že jsou protkány emocemi a krásnou hudbou, ale také díky své folklórní moravské tematice,“ zve diváky šéf baletního souboru Jan Fousek.