Don't Look Back in Anger. Oasis oznámili návrat

Oasis se vrací na scénu (zdroj: ČT24)

Britská rocková kapela Oasis oznámila, že po více než patnácti letech vyrazí na společné turné. První koncert je plánován na začátek července 2025 ve velšském Cardiffu. Tažení jednoho z nejvýraznějších představitelů takzvaného britpopu před lety ukončily sourozenecké spory.

Bratři Liam a Noel Gallagherovi už v pondělí naznačovali, že se možná chystá obnovení jejich hudební spolupráce. Sourozenci v noci na pondělí zveřejnili na sociální síti krátký vzkaz: 27.08.24 - 8am, což média pochopila jako termín, kdy bude oznámeno obnovení kapely.

Náznakem sblížení bylo už i nedělní vystoupení Liama Gallaghera, který věnoval píseň kapely Oasis Half The World Away svému bratrovi.

„Je to tady. Děje se to,“ uvedla o den později kapela na síti X. Skupina známá hity jako Wonderwall a Don't Look Back in Anger vyjede na turné, které bude čítat čtrnáct koncertů v Británii a Irsku, z toho čtyři kapela odehraje na londýnském Wembley. Turné zakončí Oasis v srpnu příštího roku v Dublinu.

Letní turné po Británii a Irsku bude jediným evropským vystoupením skupiny a možné další koncertní šňůry mimo Evropu Oasis teprve plánují, uvádí na svém webu. V Česku Oasis vystoupili jen jednou, a to v dobách své největší slávy v roce 1997.

Srovnávali je s The Beatles

Kapela Oasis patřila k ikonám britpopu. O titul britpopových králů soupeřili zejména s Blur. Vydaly třeba singl ve stejný den.

Britpop se zrodil na počátku devadesátých let na britské hudební scéně, inspirován melodickým kytarovým zvukem kapel z šedesátých a sedmdesátých let, a současně se vymezoval proti tehdy populární vlně grunge, která vládla ve Spojených státech a vzešla z heavy metalu a hardrocku. Britpop hrály hlavně skupiny Pulp, Blur a Oasis. Nový styl se stal jedním ze symbolů „Cool Britannia“, tedy úspěšné, sebevědomé Británie, která v devadesátých letech zažívala popkulturní obrození.

Oasis v té době patřili mezi nejpopulárnější hudební uskupení. Podle britského tisku se jejich sláva blížila k té, kterou zažili The Beatles. K této formaci ostatně Oasis po celou dobu své existence vzhlíželi. V tvorbě Oasis se odrazil i původ jejich členů, v jejichž čele stáli bratři Liam a Noel Gallagherové. Všichni pocházeli z dělnických rodin v Manchesteru.

Noel se proslavil jako talentovaný textař a autor melodií, o pět let mladší Liam zase zaujal svým charismatickým chraplákem. Při zpěvu na koncertních pódiích většinou jen nehnutě stál za mikrofonem s rukama za zády či v kapsách. Mezi atributy Oasis patřily kromě silných rockových písní s melodickými refrény také bezbřehé sebevědomí a „fraškovité“ vystupování. Noel například v roce 1997 v britském tisku prohlásil: „Jsme největší kapela na světě… jsme větší než Bůh.“ 

Oasis v roce 2006: S bratry Gallagherovými jsou na snímku kytarista Gem Archer a baskytarista Andy Bell
Zdroj: Reuters/Paul Yeung

Tento týden uplyne třicet let od vydání prvního studiového alba kapely Definitely Maybe. Celkem Oasis prodali přes sedmdesát pět milionů desek a šestkrát zvítězili v britských hudebních cenách Brit Awards, vydali sedm studiových alb. 

Usmíření? Leda za sto milionů dolarů

Rozpad Oasis zapříčinilo dlouho trvající napětí mezi sourozenci Gallagherovými, které vyvrcholilo v létě 2009. Po divoké hádce v zákulisí před pařížským koncertem na festivalu Rock en Seine musel manažer kapely vystoupení zrušit. Noel následně ohlásil, že skupinu opouští, protože už nemůže dál se svým mladším sourozencem spolupracovat. 

Noel poté začal vydávat desky se svojí doprovodnou kapelou Noel Gallagher’s High Flying Birds. Liam mezitím se zbytkem Oasis založil novou skupinu Beady Eye, která zanikla v roce 2014, a poté se vydal na sólovou dráhu. Oba bratři také sólově vystoupili před českým publikem – Noel koncertoval v dubnu 2018 v pražské Lucerně a Liam o rok později v červnu na pražském festivalu Metronome.

Přestože se oběma bratrům na sólové dráze poměrně dařilo, čas od času se objevovaly zprávy o možném obnovení skupiny, současně si však oba bratři prostřednictvím médií vyjadřovali vzájemné znechucení. Noel v minulosti například tvrdil, že by nabídku na znovuoživení Oasis akceptoval pouze za sto milionů dolarů.

  • Sex Pistols v roce 1977, dva roky po svém založení, nahráli své první a jediné dlouhohrající album Never Mind the Bollocks s hitem God Save The Queen, který se stal mottem punkového hnutí. O další rok později organizační problémy, a hlavně problémy ze závislostí na drogách vedly k rozpadu kapely. V pozdějších letech se Sex Pistols „resuscitovali“ pro několik společných turné a v srpnu 2024 oslavili v Londýně návrat na pódia po šestnácti letech. Byť bez baskytaristy Sida Viciouse, který krátce po konci kapely zemřel na předávkování.
  • Spice Girls jsou s více než 90 miliony prodaných desek dodnes nejúspěšnější dívčí skupinou v historii. Mezinárodní proslulost britské dívčí pětice zajistila již jejich první deska Spice z roku 1996. Po rozpadu na přelomu milénia se členky Spice Girls pokoušely o sólové kariéry. Dohromady je dala opět v roce 2007 přehlídka značky Victoria's Secret v Londýně, společně vystoupily později u příležitosti muzikálu postaveného na jejich písničkách či na závěrečném ceremoniálu londýnské olympiády. V roce 2019 Spice Girls vyjely na turné, ovšem jen jako čtveřice bez Viktorie Beckhamové.
  • Britské rockové trio The Police ukončilo sedm let trvající hvězdnou kariéru po světovém turné v roce 1984. O dva roky později si ještě společně zahráli na koncertu pro Amnesty International a poté se členové světově uznávané hudební skupiny věnovali převážně sólovým projektům. Nicméně v letech 2007 až 2008 uspořádali úspěšné celosvětové turné, které přilákalo dohromady 3,7 milionu lidí a vydělalo 350 milionů dolarů (5,46 miliardy korun).
  • Vlivná americká rocková kapela The Stooges s živelným Iggy Popem začala hrát na konci sedmdesátých let. V polovině následující dekády zanikla. Činnost obnovila v roce 2003, o pět let později dokonce vydala comebackové album The Weirdness. Z původní sestavy dnes žije už jen Iggy Pop.