Dokud dýchám, doufám. Nabarvené ptáče utíká před krutostí v první ukázce

První ukázka z filmu Nabarvené ptáče (zdroj: Silver Screen)

Režisér a scenárista Václav Marhoul představuje první ukázku z chystaného dramatu Nabarvené ptáče. Černobílý snímek těží ze stejnojmenného dramatického příběhu od židovského spisovatele Jerzyho Kosińského. Film se premiéry dočká v září tohoto roku.

Nabarvené ptáče z roku 1965 je Kosińkého nejslavnější kniha. Při psaní krutého románu vycházel autor i z vlastních zkušeností a traumat. Kvůli židovskému původu se totiž sám během války skrýval na polském venkově. 

Také židovského chlapce, který je hrdinou knihy i filmu, poslali rodiče na venkov kdesi ve východní Evropě. Chlapcova teta ale náhle zemře a dítě se musí v cizím a nepřátelském světě, kde platí jen místní pravidla, předsudky a pověry, protlouct samo.

Filmová adaptace Nabarveného ptáčete nemá být podle Marhoula válečným snímkem ani výpovědí o holocaustu, ale příběhem o osamoceném setkání dítěte s krutostí a násilím. „Je to film, kde se musí přemýšlet, klást si otázky a hledat odpovědi musí každý sám,“ uvedl už dříve režisér.

Mezinárodní kus

Nabarvené ptáče natáčel podle svého scénáře a před kamerou Vladimíra Smutného během šestnácti měsíců na Ukrajině, Slovensku, Polsku a Česku. Mezinárodní je i herecké obsazení. Tvůrcům se mimo jiné podařilo pro role získat Američana Harveyho Keitela či Švéda Stellana Skarsgårda.

Nabarvené ptáče
Zdroj: ČT

Z českých herců se na plátně objeví Jitka Čvančarová nebo Radim Fiala, představitele hlavní role našel Marhoul v Petru Kotlárovi. Na psychiku náročný příběh byl jeho první zkušeností s filmováním. Snímek vznikl v koprodukci České televize.

Marhoul začal svůj třetí celovečerní snímek připravovat před více než deseti lety. Nedlouho po dokončení dramatu z druhé světové války Tobruk. Debutoval v roce 2003 Mazaným Filipem – parodií na detektivky americké drsné školy.