Divadlo na Vinohradech si k výročí domluvilo Sňatky z rozumu

Sňatky z rozumu v Divadle na Vinohradech (zdroj: ČT24)

Divadlo na Vinohradech si k výročí svého založení nadělilo dramatizaci románové ságy Vladimíra Neffa. Sňatky z rozumu popisují osudy dvou pražských měšťanských rodů na přelomu 19. a 20. století. Uvedením inscenace chce vinohradská scéna vzdát hold skutečným osobnostem, které se zasloužily o vystavění Královských Vinohrad i tamního divadla.

Pentalogie Vladimíra Neffa časově zabírá dobu od poloviny 19. století až po druhou světovou válku. Podle rozsáhlého románu vznikly i televizní seriály Sňatky z rozumu a Zlá krev. Divadlo na Vinohradech pět knih zkrátilo na tříhodinové představení. 

„To si musíte ten román nejdříve asi tak desetkrát přečíst a škrtat v něm. Pak z toho napíšete tři sta nebo čtyři sta stránek scénáře a ty pak musíte zredukovat na sedmdesát,“ popisuje dramatizaci Neffova opusu dramaturg Jan Vedral.

Neff v příběhu inspirovaném vlastní rodinou sledoval společenské změny na osudech dvou mužů, kteří se šikovně oženili. Martin Nedobyl díky sňatku s vdovou získá rozsáhlé nemovitosti, kde posléze začne budovat Žižkov. A stane se také švagrem Jana Borna, vlastence a zdatného podnikatele.

„Zasloužil se o to, aby se Praha trochu nadechla a přiblížila se městu skutečného evropského formátu,“ domnívá se Bornův herecký představitel Jan Šťastný. Po boření městských hradeb v druhé polovině 19. století následoval překotný stavební boom.

Sňatky z rozumu (Divadlo na Vinohradech)
Zdroj: Viktor Kronbauer/Divadlo na Vinohradech

Během budovatelské horečky vzniklo v roce 1907 i Divadlo na Vinohradech. Jevištní epos o budovatelích Žižkova a Vinohrad vznikl ke stodesátému výročí otevření této scény.