Dejvické divadlo v dokumentu. „Nešli jsme cestou bulváru, ale krizím se nevyhýbáme“, prozradil Myšička

Rozhovor s Martinem Myšičkou (zdroj: ČT24)

Diváci České televize se v září na obrazovkách setkají dvakrát s Dejvickým divadlem. Pražská, kritiky oceňovaná a diváky vyhledávána scéna se objeví v dokumentárním cyklu, který od 14. září mapuje její historii. Zároveň 5. září ČT odvysílá v přímém přenosu inscenaci Každý má svou pravdu z repertoáru právě Dejvického divadla.

Herec Martin Myšička, který je zároveň uměleckým ředitelem divadla, přiznává, že on i jeho kolegové se natočení dokumentu zpočátku bránili. V době, kdy přišla nabídka, totiž Česká televize vysílala Zkázu Dejvického divadla.

V satirické mystifikaci na sebe divadlo prozradilo, jakými různými způsoby se snaží získat peníze, když nedostane grant. Mezi nápady nechybí prodej hrnců nebo napodobování Spejbla a Hurvínka.

Velká míra otevřenosti

Chystaný cyklus rekapituluje historii scény se vší dokumentární vážností. Divákům ve třinácti dílech shrne třicet sezon Dejvického divadla. Za projektem stojí režisér a scenárista Aleš Kisil, který už dokumentoval příběh Divadla Drak z Hradce Králové, brněnské Husy na provázku nebo Národního divadla. „Mapuje ty nejdůležitější inscenace formou rozhovorů,“ upřesnil Myšička v souvislosti s dejvickou scénou.

Dokumentární seriál vnímá jako výročí k třicátému výročí, které scéna oslavila loni. Myšička k ní patří téměř od samého začátku. „Míra otevřenosti byla velká a myslím si, že patří k našemu divadlu. Tak to bereme, a tak se k sobě i chováme,“ uvedl k natáčení herec Ivan Trojan.

„Nešli jsme cestou bulváru, abychom ukazovali pikantní historiky. Je to spíše o divadelní práci, o tvorbě, ale určitě se nevyhýbáme tvůrčím krizím. I to tam zazní,“ podotýká Myšička.

Každý má svou pravdu (Dejvické divadlo)
Zdroj: Dejvické dviadlo/Hynek Glos

Myšička: Nejsme žoldáci

Dejvické divadlo se dá bez nadsázky označit za fenomén. „Kromě toho, že se poctivě snažíme dělat svoji práci, tak se snažíme, aby to bylo také o souhře mezi námi. Divák nevidí jednotlivé hvězdy, ale vidí souhru nás všech, je to kolektivní práce. A důležité je i to, že herci nejsou jen žoldáky, kteří plní své úlohy, ale hrají o něčem, o čem si také něco myslí, a sdílejí s divákem svůj osobní životní postoj,“ míní Myšička.

Posoudit jeho slova budou moci i diváci České televize, která 5. září odvysílá v přímém přenosu představení Každý má svou pravdu. Více než století stará hra Luigiho Pirandella zpochybňuje existenci jedné pravdy a zamýšlí se nad ignorováním blížící se celospolečenské katastrofy.

S Martinem Myšičkou se lze v televizi potkat i v komediálním seriálu Osada, jehož druhá řada startuje ve vysílání 1. září. Do Osady přišel jako nepraktický ajťák, který i dříví seká podle návodu na internetu, ale nakonec prošel proměnou v poměrně radikálního chataře.