Čtenáři si navykli „chodit“ do knihovny i pro elektronické knihy

Elektronické výpůjčky jsou stále oblíbenější (zdroj: ČT24)

Půjčování knih on-line je stále oblíbenější službou veřejných knihoven. Do systému eVýpůjčky je aktuálně zapojeno dvě stě třicet z nich. Navíc se do něj zapojují i další nakladatelství, elektronické knihy pro ně a jejich autory představují nový příjem.

Výhodu bezkontaktního přístupu k četbě rozšířila pandemická doba. Vypůjčená kniha se vzápětí objeví ve čtenářově kontě a je možné si ji otevřít na telefonu, tabletu nebo čtečce. Přínos plyne i pro knihovny.

„Když vyjde nějaký bestseller, třeba od Karin Lednické nebo Aleny Mornštajnové, nemusí jich knihovna nakoupit třicet, ale stačí nalákat čtenáře a čtenářky na e-výpůjčku,“ upřesňuje Barbora Votavová z portálu Palmknihy, který elektronické výpůjčky poskytuje.

Je ale potřeba zabezpečit, aby se ve virtuálním prostředí knihy nešířily nelegálně. To zajišťuje aplikace, přes kterou služba funguje. „Soubor skryje a neumožní ho čtenáři zkopírovat nebo sdílet,“ vysvětluje manažer Palmknih Václav Štěch.

Měsíc na přečtení

Po jednatřiceti dnech titul z virtuální knihovny zmizí. Pokud ho nemá čtenář dočtený, musí požádat o zápůjčku znovu. Podle statistiky ale měsíc většinou stačí. Počet e-knih, které si mohou lidé zapůjčit najednou, si nastavují bibliotéky samy.

„Obvykle to je jedna až dvě knihy měsíčně. Ale během lockdownu některé knihovny počet navyšovaly, aby lidé mohli číst, aniž by někam chodili,“ dodává Barbora Votavová.

Omezením počtu výpůjček spravují to, kolik za e-knihy zaplatí. Zatímco u tištěných titulů se účtuje jednorázová cena za svazek, virtuální četba stojí nižší desítky korun za každé vypůjčení. Knihovny ale mohou využít program ministerstva kultury, který pokryje až sedmdesát procent nákladů služby.