Císař, nebo hejsek? Karlštejn ukazuje, jak se oblékal Karel IV.

Mladý císař Karel IV. byl často napomínán, že se obléká jako hejsek. Z historických pramenů to vyčetli organizátoři výstavy Karlštejnský poklad. Expozici na hradě Karlštejn nyní doplnily věrné kopie slavnostních oděvů krále a císaře a jeho ženy Elišky Pomořanské. Návštěvníci si mohou prohlédnout také oděvy, jaké nosili Karlův nástupce Václav IV. nebo vladařův rádce Jan Očko z Vlašimi.

Předlohou pro kostýmy byla dobová obrazová dokumentace, nástěnné malby na Karlštejně či Votivní obraz Jana Očka z Vlašimi, což je jeden z největších českých středověkých obrazů. „Konkrétně oděv Karla IV. byl zhotoven podle jedné z nástěnných maleb takzvaných ostatkových scén v kostele Panny Marie na Karlštejně,“ uvedla kurátorka Naďa Kubů.

Zaměřeno na detail

Oděv českého krále a římského císaře tvoří rumělkový plášť, světle šedá podšívka z hedvábí, tunika a nohavice v barvě pláště. Jeho čtvrtá manželka Eliška se oblékala ve stylu francouzské módy druhé poloviny 14. století, nosila dlouhé hedvábné šaty s hlubokým výstřihem spadlým pod ramena a měla dlouhé rukávy s hustě našitými knoflíčky a hedvábnou vestičku.

Václava IV. tvůrci výstavy oblékli do kabátce z brokátu a punčochových kalhot a prvního českého kardinála Jana Očka do bohatě zdobeného pluviálu. Výstava se zaměřuje na detail: precizně jsou provedeny knoflíky nebo spínadla. „Diváci a příznivci Noci na Karlštejně a dalších historických zpracování si mohou porovnat zrealizované kopie skutečných oděvů s filmovými či divadelními formami kostýmů,“ uvedla Kubů.

Kostýmy včetně figurín vytvořilo Barrandov Studio za 300 tisíc korun. Podle smlouvy uzavřené v polovině dubna měl být poslední kostým dokončen do tohoto pondělí. Výstava Karlštejnský poklad, která připomíná 700. výročí narození Karla IV., byla zahájena počátkem května.

Karlštejn ukazuje, jak se oblékal Karel IV. (zdroj: ČT24)

„Původně měly být repliky šatů součástí výstavy od začátku, ale nestihlo se to, příprava výstavy byla velmi náročná,“ uvedla Jana Hessová z Národního památkového ústavu. Ruční šití unikátních modelů trvalo krejčovským mistrům celých 365 hodin. Dalších bezmála 100 hodin zabraly ostatní práce, jako jsou střihy nebo výroba doplňků.

Karlštejnský poklad

Výstava Karlštejnský poklad představuje předměty z doby Karla IV., které patřily k dennímu životu na jeho dvoře a dokládají tehdejší životní styl. Podle Kubů jsou mezi exponáty věci, jež patřily bezprostředně panovníkovi nebo jeho synu Václavovi. Expozice zahrnuje vedle oděvních součástí, jako jsou knoflíčky a spínadla, například i stolní nádoby a další předměty.

Takzvaný Karlštejnský poklad byl nalezen při přestavbě hradu v 19. století. Unikátní soubor světového významu byl nejspíš za husitských válek ukryt v karlštejnských zdech. Po objevení doputoval do sbírek továrníka Jindřicha Waldese a po likvidaci soukromého majetku komunisty se dostal do sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.